Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж ще бъде съден днес от британския съд за нарушаването на гаранцията си от преди седем години, когато той се укри в еквадорското посолство в Лондон, за да предотврати екстрадиране в Швеция.

Австралийският разобличител, който бе арестуван на 11 април, след като еквадорското правителство го предаде може да бъде осъден на до 12 години в затвор, когато се яви в съда в 10:30 ч. местно време.

Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на Уикилийкс, когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността, за които Асанж отрича.

Шведският съд го включи в международен списък за издирване, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция.

Уестминстърският магистратски съд на 29 юни 2012 г. издаде присъда за задържане за това, че не се е явил в съда. Оттогава Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица.

След задържането му еквадорският президент заяви, че Асанж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу “изтезания или смъртно наказание”.