Лев Парнас, бивш съдружник на личния адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани, бе осъден вчера на 20 месеца затвор за незаконно предизборно финансиране по време на президентската кампания през 2018 г. и за съучастие в измама, предаде Ройтерс.
През октомври миналата година Парнас бе осъден по обвинение, че е поискал от руския бизнесмен Андрей Муравиев да дари пари за кандидати за Конгреса, които според Парнас биха осигурили лицензи за търговия с канабис. Основанието за тази присъда е законодателната забрана в САЩ чуждестранни граждани да финансират предизборни кампании.
Днес съдебните заседатели във федерален съд в Манхатън установиха, че Парнас е укрил, че той и едновремешният му съдружник Игор Фруман са истинските източници на дарение за група, подкрепяща републиканеца Тръмп. През март тази година Парнас се призна за виновен и по обвинение, че е склонявал хора да инвестират повече от два милиона долара в застрахователна стартъп компания, но е ползвал парите за предизборни цели и лични нужди.