Пет тролея втора употреба, които са в отлично техническо състояние, се очаква да пристигнат и да тръгнат по улиците до края на месец май. Те ще бъдат доставени от Швейцария и Чехия, използвани са около 25 години. За сравнение - тролейбусите, които сега се движат в Русе, са 38-годишни. Очакваните машини са също 12-метрови, тежат по 12 тона. Те ще бъдат придвижени дотук на извънгабаритна форма и е необходимо време за доставката, за обслужването и подготовката им за пускане. Петте машини са първите от общо 17 тролейбуса, които "Общински транспорт Русе" ще закупи. Процедурата е на финалната права, след като повече от десет месеца общината извършва редица проучвания, разговори, огледи. Цената на един тролейбус втора употреба е около 20 хиляди лева, а на нов - около 400 000 евро. 
След получаването на 17-те тролея дружеството ще разполага с общо 33 годни машини плюс една учебна. Това ще даде възможност да се обърне повече внимание на външния вид на сегашната техника в общинския тролейбусен транспорт. В момента в движение са 22 машини, които са в добро техническо състояние, но с лош външен вид. С новата доставка ще могат да се подменят най-амортизираните, като ще се намалят и авариите, които са особено чести през зимата. Очаква се до началото на учебната година техниката да бъде доставена и 17-те тролейбуса да бъдат пуснати в експлоатация. 
За да бъде обновен автопаркът обаче, "Общински транспорт Русе" ще изтегли 323 000 лева заем. Бюджетът за закупуването на тролейбусите е около 600 хил. лева, като дружеството разполага със собствени средства, но са нужни още. Затова се водят преговори с няколко банки и процедурата ще отнеме няколко месеца. За да не се налага продавачите на тролейбусите да чакат, тъй като и употребяваните машини са дефицитни, се предлага общината да отпусне краткосрочен заем в размера на бъдещия банков кредит. Срокът за връщане ще е до края на годината. Предложението на кмета Пламен Стоилов ще бъде внесено за одобрение от общинските съветници на идната сесия.