Кабинетът отпуска над 15,6 млн. лева допълнително за наука и образование.

На днешното заседание министрите дадоха съгласие да се преведат допълнителни 2 млн. лева по бюджета Министерството на културата за ремонт на сградата на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

2,8 млн. лева ще бъдат преведени допълнително за дейности по изпълнението на Националната научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (Петър Берон и НИЕ) и Националната научна програма „Върхови изследвания и хора за развитието на европейска наука“ (ВИХРЕН).

3,3 млн. лева допълнително ще бъдат преведени за стипендии на докторантите в държавните висши училища и научни организации през 2019 г.

Министерският съвет одобри допълнителен трансфер от 7,5 млн. лева за изграждане на нов корпус на Университета за национално и световно стопанство.

Кабинетът прие също решение за осигуряване на държавна гаранция за временна експозиция, представяща движими културни ценности от колекцията на Ермитажа, организирана от Националната галерия, като част от официалната програма на Дните на Ермитажа в София (27 и 28 май). В съответствие със застрахователната стойност на експонатите, е необходимо да бъде осигурена държавна гаранция за временни експозиции в страната в размер на 50 000 лв., като сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране, организиране и експониране на изложбата през 2019 г.

На днешното заседание извън отпуснатата сума, премиерът Бойко Борисов обеща кабинетът да отпусне допълнително 20 млн. лева за нови училищни автобуси. Сумата ще бъде официално одобрена на следващото заседание.