Стратегията на Франция за Западните Балкани има за цел да подкрепи и допълни действията на Европейския съюз в подкрепа на сближаването на региона с Европа.

Френското посолство в Скопие обяви днес стратегията на Франция за бъдещето на Западните Балкани, публикувана от Плусинфо. Според изявлението тя е била представена на лидерите от Западните Балкани на вчерашната среща в Берлин, проведена по инициатива на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. На нея е присъствала и върховната представителка на Европейския съюз Федерика Могерини.

„Тази среща беше възможност да се обсъдят предизвикателствата на европейската перспектива пред региона и да се подчертае значението на помирението, добросъседските отношения и регионалното сътрудничество“, се казва в изявление на френското посолство.

Ето и какво се казва в пълния документ за френската стратегия по отношение на Западните Балкани:

От началото на 2000-та година и краят на въоръжените конфликти, свързани с разпадането на Югославия, страните от Западните Балкани (Словения, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна гора, Сърбия) постигнаха значителен напредък в своето икономическо, социално и демократично развитие. Словения стана член на Европейския съюз през 2004 г., а Хърватия през 2013 г.

Въпреки това са необходими редица реформи, за да се даде възможност на региона да се стабилизира трайно и да отговори на предизвикателствата, пред които е изправен:

– политически (нерешени спорове, въпреки че Преспанският договор е значителен напредък и пример за регионален диалог);

– икономически и социални въпроси;

– трудности при установяването на върховенство на закона;

– въпроси по сигурността;

– външни влияния, които отклоняват региона от неговата европейска перспектива.

Въз основа на тази забележка президентът на Република Франция поиска приемането на конкретна стратегия за Западните Балкани, така че Франция да има по-голям дял в стабилизирането на шестте страни от Западните Балкани, които не са членки на Европейския съюз, за тяхното икономическо и социално развитие и за укрепване на върховенството на закона.

1. Конкретни мерки

– Франция ще засили политическите си отношения със страните от региона. Президентът на Република Франция ще посети Сърбия през юли. Министърът по европейските въпроси и външните работи ще посети Албания и Косово тази година. Други посещения на членове на правителството и депутати във всички страни от региона ще помогнат за укрепване на нашите отношения.

– Франция ще укрепи двустранното си сътрудничество със страните от региона в четири области:

Икономическо и социално развитие чрез намесата на Френската агенция за развитие (AFD).

Междуправителствено споразумение със Сърбия беше подписано на 25 февруари. Останалите пет договора са в процес на преговори.

AFD ще подкрепи регионалната интеграция на страните от Западните Балкани за подпомагане на тяхното развитие и стабилизиране. Тя ще подкрепя преходите в посока на устойчивото развитие, с приоритет на енергийния и екологичния преход, както и териториалния преход – области, в които AFD може да използва своя опит, като същевременно допринесе за поставените от Франция цели в областта на климата. AFD ще провежда и проекти в областта на половата равнопоставеност и ще подкрепя помирението и младежта чрез Регионалното бюро за младежко сътрудничество в Западните Балкани (RICO) (основано на модела на френско-германската служба за млади служители).

Годишната помощ, предоставена от AFD (първоначално от 100 до 150 милиона евро), ще послужи като подкрепа за финансиране от други донори, по-специално германската Кредитна институция за възстановяване (KfW), с която тя работи тясно.

2. Сигурност

– Борба срещу незаконната търговия с малокалибрено оръжие и леко въоръжение: по-нататъшно прилагане на френско-германските насоки за мобилизиране на държавите в региона чрез конкретни мерки (особено по отношение на сигурността и борбата с мрежите за нелегален трафик на оръжие) и чрез координиране на помощта на международната общност за борба с трафика на оръжие.

– Укрепване на нашето двустранно сътрудничество, включително: създаване на постоянни разузнавателни звена в областта на престъпността (UPRC).

– борба с тероризма и радикализацията с подкрепа за създаване на платформи за докладване на незаконно съдържание в интернет.

– Укрепване на нашия механизъм за оперативно сътрудничество по въпросите на вътрешната сигурност.

3. Съдебна власт

– Продължаване на техническото сътрудничество в борбата с трафика на наркотици, трафика на оръжия и трафика на хора и борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

– Създаване на ново сътрудничество в областта на финансовата и икономическата престъпност, борбата срещу търговията с паметници на културата и защитени видове, които също могат да бъдат източници за финансиране на тероризъм.

– Създаване на съвместни разследващи екипи с всички страни в региона;

4. Отбрана

– Засилване на обмена със страните от региона (политико-стратегически диалози, посещения на военни авторитети).

– Поемане на командването с операцията EUFOR-Althea на 27 март.

– Обучение на увеличен брой офицери за страните от Западните Балкани във френските училища, както и за гражданите на тези страни във Висшия институт за национална отбрана (IHEDN).

– Подкрепа за включването на страните от Западните Балкани в съвместни мироопазващи операции в чужбина.

Стратегията на Франция за Западните Балкани има за цел да подкрепи и допълни действията на Европейския съюз в подкрепа на сближаването на региона с Европа.

Тя също така допълва дейностите, предприети като част от Берлинския процес, в който Франция участва от основаването му и ще бъде частично въведена във френско-германска рамка:

– борбата срещу незаконния трафик на оръжие;

– подкрепа за Регионалното бюро за младежко сътрудничество (РИКО);

– сътрудничество между Френската агенция за развитие и Германската кредитна институция за възстановяване; съвместни посещения в региона.