Първата среща на руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун във Владивосток приключи, предаде РИА Новости.

Преговорите продължиха три часа и половина, след което почти два часа държавните глави разговаряха очи в очи.

Според Путин, разговорът с лидера на КНДР се оказал “задълбочен”. Били са обсъдени темите за двустранните отношения, перспективите за развитие на сътрудничеството, както и ситуацията на Корейския полуостров.

„Проведохме много съдържателен обмен на мнения очи в очи по въпроси от взаимен интерес и се надявам, че нашите разговори ще продължат по същия полезен и конструктивен план”, каза Ким Чен Ун.

Срещата се проведе в една от сградите на Далекоизточния федерален университет на остров Руски.

Това е първото посещение на Ким Чен Ун в Русия, както и първото чуждестранно пътуване след преизбирането му за председател на държавния съвет на КНДР. Според източника на РИА Новости, след срещата на върха за ръководителя на Северна Корея е подготвена културна програма. Във Владивосток той ще остане до вечерта на 26 април.

Предишните преговори на върха между двете държави се състояха през 2011 г., когато Ким Чен Ир се срещна с Дмитрий Медведев в Улан-Уде.

Владимир Путин посети Северна Корея преди 19 години. Това беше първото посещение на високо равнище в историята на отношенията между Русия и КНДР. През 2001 г. Ким Чен Ир гостува в Москва, а година по-късно във Владивосток се проведе срещата на върха Москва-Пхенян.