Веднага след като Централната избирателна комисия (ЦИК) определи чрез жребий номерата в изборната бюлетина, с които партиите, коалициите и независимите кандидати ще се явят на предстоящите европейски избори, дойдоха и първите тълкувания на политиците за тях.

Желаното от всички първо място в бюлетината се падна на коалиция „ПАТРИОТИ ЗА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ“, в която влизат НФСБ и „Средна европейска класа“. „Най-хубавият номер. Господ е с нас. Провидението е с нас. Съдбата е с нас. Остава и ние да си свършим работата така, че да продължим началото на добрата серия“, каза Симеонов и заяви готовност да стане евродепутат.

„Възприемаме номер 12 като 12-та победа, която предстои да постигне ГЕРБ“, заяви пред журналисти заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. Той пожела успех на всички участниците на изборите за Европейски парламент и настоя те да покажат толерантност един към друг. „Искаме да покажем силна и обединена Европа с нашите 17 евродепутати, които ще бъдат избрани за Европейския парламент“, каза още Цветанов.

БСП пък видя в своя 18-ти номер задача – 1 място и 8 представители в европарламента. „С това число се надявам да се случи промяната в България, смяната на модела и изгонването на ГЕРБ от властта“, бе коментарът на Георги Свиленски след тегленето на жребия.

„Номер 3 в бюлетината може да означава трима евродепутати“, бе коментарът на водача на листата на ВМРО Ангел Джамбазки. Той бе категоричен, че партията в никакъв случай няма да разчита на нумерологията, а единствено на сериозната работа, за да постигне успех във важните за нея каузи.

От ДПС разчетоха своя номер 20 като „номер на успеха“. „На 20 години е младежката ни организация. На тази кампания ние разчитаме изключително много на нашите кандидати, както и на техния професионализъм. Ще заложим на нашата предизборна платформа, ние знаем как трябва да се реформира ЕС“, заяви Илхан Кючюк.

От коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“, която ще бъде вписана в бюлетината с номер 13, направиха аналогия с един от любимите български филми „Любимец 13“. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пък съзря в номер 23 колебанието на коалицията дали ще вкара „2-ма или 3-ма евродепутати“.

От ПП „БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ“ се заканиха да проведат най-атрактивната предизборна кампания. Причината – партията излъчи кандидатурата на Евгения Банева, която се намира в ареста по обвинение в данъчни и длъжностни престъпления, както и пране на пари. „Прецедент в историята – човек от ареста да води политическа кампания“, заяви председателят на партията Георги Георгиев, според когото Банева няма да бъде освободена за кампанията.

В кампанията ще взе участие и друг арестант – кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева, която на първа инстанция получи наказание от 20 години затвор. Тя ще бъде под номер 11 в бюлетината, в което от инициативния кандидат също съзряха символика. „1+1=2 – Десислава и Биляна. И двете продължават да са онеправдани и несправедливо обвинени в затвора“, заяви Петър Карджилов, който заяви, че очакват Иванчева да бъде освободена от ареста, за да води кампанията си наравно с останалите кандидати.