Деветокласничката Бетиже Акова и единадесетокласничката Габриела Ангелова от училище "Васил Левски" през октомври в Китай ще представят България във финалния кръг на международното състезание "Китайски езиков мост". Русенските ученички са двете финалистки, които спечелиха посещението в далечната азиатска страна, след като се пребориха в оспорвана конкуренция с други 9 участници от четири училища в страната с интензивно изучаване на китайския език. Бетиже и Габриела се класираха съответно на първо и второ място в националния кръг на състезанието, което се проведе на 20 април в аулата на Великотърновския университет. 
"Китайски езиков мост" е международно и изключително престижно състезание по китайски език, което се провежда по цял свят, а спечелилите първенци на националните кръгове заминават за участие в световния кръг, на който представят страната си в Китай. Така отборът на България ще бъде представен от две русенски ученички. 
"Това се случва за първи път в историята на състезанието. Много пъти съм водила ученици да участват в състезанието, обикновено печелят и заминават по едно дете от София и едно от Русе, имало е години, в които не сме успявали да класираме участници, защото състезанието е изключително тежко. И тази година надпреварата беше много оспорвана, но нашите деца безапелационно заеха призовите места. Горди сме, че имаме такива ученици. И сме безкрайно щастливи, че момиченце от девети клас успя да грабне призовото място, като пребори ученици от 10 и 11 клас", каза зам.-директорката и преподавател по китайски език в СУ "Васил Левски" Рени Стоянова. 
В състезанието са участвали 11 ученици - от "Васил Левски"-Русе, СУ "Максим Горки" в Стара Загора, 18 СУ "Уилям Гладстон" и 138 СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" в София. Русенското училище е представено от Бетиже, Габриела и единадесетокласничката Мелис Адем, която завоюва престижното трето място. 
Надпреварата протича в три кръга. Първият е тест с въпроси, свързани с историята, географията и културата на Китай. Във втората част учениците подготвят реч по предварително обявена тема, а третата е представяне на талант, свързан с китайската култура. Участниците в оспорваната битка се оценяват от шестчленно жури с представители от посолството на Китай в България и Китайския културен център в София. 
В Китай Бетиже и Габриела ще се срещнат с ученици от още 60 държави, ще обменят опит, ще изградят много ползотворни приятелства и ще имат възможност да посетят Великата китайска стена, Забранения град и още куп забележителности. Освен това ще им бъде предоставена стипендия за обучение в Китай в рамките на един срок в избран от тях университет, което е уникална възможност да усъвършенстват езика. 
"Все още сме в шок! Мечта ми беше да отида в Китай и да уча там, а сега получавам тази прекрасна възможност! Изключително съм развълнувана, чувството да можеш да си сбъднеш мечтата е невероятно", сподели Габриела, която спечели второто място. Тя участва за трети път в състезанието и казва, че вече е натрупала опит и се чувства по-уверена на сцената. "Имаше стрес, все пак е сцена, но успях да отработя излизането пред публика. Резултатът определено се постига с много труд и голямата подкрепа от преподавателите. Госпожа Наталия Николова дойде при мен с насълзени очи и покрай еуфорията и аз започнах да плача, след като обявиха второто и първото място. Гледам си грамотата за второ място и не мога да асимилирам", разказва с вълнение единадесетокласничката. 
Бетиже пък участва за първи път в състезанието, а отличното й представяне й осигурява първото място. 
"Не бях притеснена, тъй като съм излизала на сцена. От 6-годишна танцувам народни танци в клуба в Червена вода и явяването на сцена пред публика не е нещо ново за мен. Но бях много развълнувана и не можех да повярвам, когато обявиха победителите. За мен също да посетя Китай е мечта още от миналата година, когато разбрах за състезанието. Тогава взех и решение, че тази година ще участвам", сподели деветокласничката. 
За първа година в надпреварата участва и единадесетокласничката Мелиса, която спечели третото място. Това е едно съвсем ново преживяване, беше доста интересно, каза ученичката. И трите момичета споделиха, че въпреки оспорваната конкуренция в състезанието, между участниците не е имало завист, а дори са създали нови приятелства. 
Неуморно за подготовката на трите ученички и блестящото им представяне работиха учителите по китайски Рени Стоянова, Силвия Ненкова, Наталия Николова и две доброволки от Китай, които мотивират децата, за да постигнат тези резултати.