По-строг контрол върху газовите оръжия, имащ за цел да гарантира, че те няма да бъдат умишлено преработвани в бойни. Това решиха депутатите с гласуваните на второ четене промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Досега при покупката на газов пистолет имаше регистрационен режим, задължителен за купувача. Сега режимът ще бъде двоен, а задължения за подаване на информация ще имат и търговците. Целта е държавата до контролира сделките с такива оръжия.

Промените засягат още колекционерите на стари оръжия, както и участниците в исторически възстановки. „Те имат възможност да участват във възстановки със своите оръжия. Създадохме и процедура, по която ще могат законно да придобиват барута и всичко, което им е необходимо, като го отчитат по законов път. Така няма да има незаконни или полузаконни неща, както и няма да унищожаваме традицията по никакъв начин“, уточни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Той успокои всички активни ловци в България, че новите текстове не засягат лицензионните режими на техните ловни оръжия.

От закона отпаднаха и два стари текста. Вече няма да бъде отнемано оръжието на човек, на когото за издадени 3 или повече акта за административни нарушения, както и на хора, прекарали нощта в отрезвително отделение, каквито отдавна вече не съществуват в полицейските сгради.