Ново издание на романа „Дунав мост“ от писателя Георги Мишев зарадва любителите на българската литература, предаде БГНЕС.

Книгата бе представена в Литературния клуб на Столична библиотека, който се оказа тесен, за да побере всички почитатели на Георги Мишев – един от доайените на съвременната българска белетристика, писателят Георги Мишев. Представянето на книгата започна с песента „Моят свят“ на Кирил Маричков, писана за едноименния 7-сериен телевизионен филм от 1999 година на режисьора Иван Андонов, чийто сценарист е Георги Мишев.

Романът и филмът имат за цел да покажат морала на няколко поколения на моста между две епохи – недоизживяната стара действителност и неустановената нова. „С удоволствие ще прочета книгата отново“, заяви Кирил Маричков при представянето на новото издание. Според него не само романът е една истинска картина на живота, който живеем, а авторът дори е „мек“ и „недостатъчно драстичен“ за нещата, случващи се около нас.

Георги Мишев е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешка област. Завършва журналистика в Софийския университет и работи 10 години като окръжен кореспондент. От 1970 г. е сценарист в киностудия „Бояна“, а след промените през 1989 г. е депутат във Великото народно събрание. Автор е на сборниците с разкази „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“ , повестите „Матриархат“, „Вилна зона“, „Отдалечаване“, както и романите „Дами канят“, „Дунав мост“, „Патриархат“. Той написва и автобиографична книга, която озаглавява „Мир на страха ни“.

Георги Мишев пише и произведения за деца, сред които „Хлапето“ и „Добър ден, г-н учителю!“.

По негови сценарии за заснети игралните филми „Момчето си отива“, „Не си отивай“, „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“, „Самодивско хоро“, „Дами канят“, „Дунав мост“ – сериал и други.