Samsung реши да отложи пускането на пазара на огъващия се Galaxy Fold, след като няколко рецензенти миналата седмица съобщиха, че дадените им устройства са се счупили. Дебютът на дългоочаквания смартфон бе насрочен за този петък, 26 април.

Решението да забави пускането на скъпо струващия (1 980 долара) Galaxy Fold вероятно ще се отрази негативно на репутацията на марката в краткосрочен план, но индустрията все още смята, че технологичният гигант ще произведе победител, коментират анализатори пред CNBC. 

След разразилото се фиаско от миналата седмица, при което няколко рецензенти, получили бройки за тестове, казаха, че дисплеите на устройствата им са се счупили, Samsung обяви, че телефонът има нужда от допълнителни подобрения, преди да бъде официално пуснат на пазара. 

Новата дата на излизане ще бъде обявена „през идните седмици”. 

Информацията доведе до леко понижени от 0.33% в цената на акциите на Samsung на южнокорейската борса. 

„Ако пускането на телефона се забави твърде дълго, това ще бъде причина за безпокойство сред заинтересованите страни”, смята Даниел Йо, ръководител на отдела за глобални стратегии и изследвания в Kiwoom Securities. По думите му флагманът на Samsung Galaxy S10 се възприема като „много задоволително” устройство, но стартирането на сгъваемия телефон ще определи дали най-големият производител на смартфони в света може да остане лидер в сектора и да продължи да играе важна роля в технологичен напредък.

„Очаквам Samsung да реши всички проблеми преди обявената официална дата на старта, а тя ще бъде най-вероятно преди края на второто тримесечие на 2019 г.”, каза още той, изразявайки съмнение, че закъснението ще се проточи особено дълго. 

Проблемът с Galaxy Fold ще накърни бранда, смята и Боб О'Донъл, президент, основател и главен анализатор в Technalysis Research. Според него обаче то няма да се окаже убийствено. „Това не е като проблемът с батерията на Note 7 или нещо подобно”, коментира той пред CNBC. 

През 2016 г. Samsung се сблъска с една от най-големите кризи в на смартфон пазара, след като дефект при батерията на Galaxy Note 7 доведе до спонтанни запалвания на устройства. Тогава компанията се принуди да изтегли серията заради неизправностите.

Що се отнася до Galaxy Fold, Samsung очевидно държеше да е първата компания, показала смартфон с огъващ се дисплей. Гигантът говори за работата си по такова устройство от години. Конкурентите обаче също наваксаха с технологията. В рамките на дни освен южнокорейския гигант подобни телефони показаха и други играчи, като Huawei например.

Решението на Samsung да достави Galaxy Fold в ръцете на потребителите бива определяно от много анализатори като прибързано и в крайна сметка коствало от неговото качество. „Не съм сигурен защо трябваше да бързат. Huawei обяви такъв телефон, но няма да го доставя дълго време”, коментира О’Донъл. 

Смята се, че огъващите се телефони ще са новата вълна, която ще съживи пазара. Критиците обаче съзират куп недостатъци и не прогнозират устойчивост.