Австралийски учени установиха, че ако искаме да сме работоспособни, след като сме станали от сън, най-добре е да се събуждаме с мелодични и ритмични песни, а не с алармата от часовника, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на д-р Стюарт Макфарлан от университета в Мелбърн препоръчва като най-удачни хитове от рода на "Good Vibrations" на американската банда "Бийч бойс" или "Close to Me" на британците "Кюър".

Класическата музика също не е за пренебрегване и инструментали като "Фюр Елизе" на Бетовен или "Четирите годишни времена" на Вивалди ще прекъснат съня ни по възможно най-благоприятния начин. Може да се събудим и със звуци от природата, но те обезателно трябва да съдържат пеене на птици.

Мнозина от нас се чувстват замаяни и дезориентирани, след като се събудят. Според австралийските учени тъй-наречената сънна инерция може да трае няколко секунди, минути, дори цели часове. Именно мелодичните песни пренастройват мозъка ни най-добре, за да не допуска той грешки, докато сме още сънливи.

Сънната инерция е много важна за някои отговорни професии, като тези на военните, на пилотите на самолети и на лекарите. При тези условия тяхното време за реакция се намалява значително. Чести са случаите на авиокатастрофи, когато капитанът поема руля веднага след като се е събудил и е сменил предишния първи пилот по време на полет.

Тестовете показаха, че събудилите се с мелодични композиции са изпитвали много по-ниски нива от сънна инерция, в сравнение с контролната група, която се е събуждала с традиционните часовникови аларми. Алармите временно изострят вниманието, докато хармоничните парчета го задържат за по-дълго и неутрализират сънната инерция.

Песните трябва да са мелодични, но и да съдържат ярко изразен ритмичен елемент - нещо твърде често срещано в поп музиката.