Трупът на 73-годишния клошар в изгорялата къща на ул.“Шести септември“ още не е изваден изпод руините, тъй като има опасност сградата да се събори при разчистване на отломките. Не мога да рискувам живота на момчетата, защото всичко в къщата е подгизнало и стените и останалата част от покрива могат да паднат върху тях при най-малкото разместване на съборените греди, които вероятно са затиснали мъжа в мазето, каза вчера за „Утро“ началникът на Регионалната дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов. Според него общината трябва да предприеме мерки за събаряне на паянтовата сграда, за да може после тя да бъде претърсена основно за трупа на загиналия мъж или каквото е останало от него.
С моя заповед бе сформирана комисия за обследване на къщата. Огледите показаха, че тя е опасна за околните и трябва да бъде съборена. Затова още в понеделник /днес - б.а./ ще издам заповед за нейното събаряне от собствениците във възможно най-краткия по закон срок. Ако това не бъде изпълнено, общината ще я събори, а после ще си търси парите за това от собствениците по съдебен ред, заяви вчера кметът Пламен Стоилов.
Къщата на семейството клошари се запали малко преди полунощ в четвъртък. Причина за пожара се оказа кюнец, който е използван вместо комин на печката на твърдо гориво. След като истинският комин се съборил, 73-годишният бивш пещерняк сложил тръбата на негово място и я укрепил с найлони. В студената нощ в четвъртък той запалил печката, натикал в нея пластмасови бутилки и вестници, за да предизвика голям пламък, вследствие на което найлоните се запалили и огънят се прехвърлил върху гредореда, който рухнал. На място пристигнаха четири пожарни с 20 огнеборци, които помогнаха на 71-годишна жена да излезе от къщата. По думите й мъжът тръгнал към мазето да си вземе уникалните карти на пещери в страната, но после изчезнал в пушека и тя повече не го видяла.
Струпаните около сградата и в нея 200 кубика пластмаси, вестници, дрехи, стари мебели и какви ли не боклуци отвориха много работа на огнеборците, но до петък вечерта огънят бе потушен. На място остана спецавтомобилът с подвижната стълба, от който дежурният екип постоянно обливаше появилите се наново огнища. Това продължи и през целия ден в събота, а екип от млади червенокръстци осигуряваше на огнеборците минерална вода, кроасани и сухи пасти. Наложило се е да окажат и психологична помощ на съседи на изгорелия имот, които са прекарали безсънна нощ.
Едва вчера следобед дежурствата на пожарникарите бяха преустановени.