Над 20 браншови организации готвят протест и искат оставката на земеделския министър Румен Порожанов. На пресконференция те заявиха, че причините са липсата на дългосрочна политика в земеделието и масовото пренебрегване на мнението на браншовете.

Сред недоволните са Българска асоциация биопродукти, Национална биологична асоциация, Национален съюз на градинарите в България, Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци, Асоциация „Български пипер”, Българска асоциация на картофопроизводителите, Съюз на производители на праскови, Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели, НПО на оранжеристите от Северозападна България.

„Обединеното българско земеделско семейство иска да изкаже своите тревоги, защото сме притиснати едва ли не на колене до стената от едно министерство, което не желае да работи със сектора на плодове и зеленчуци. Протестите няма да спрат”, заяви Благовеста Василева от Българска асоциация биопродукти.

Милен Стоянов от Българска асоциация биопроизводители, заяви, че активните протестни действия са започнали на 9 април. Основното искане е да се променят текстовете т.нар. Наредба 5 и отпадане на рестриктивни текстове. Според него, ако това не стане биопроизводителите нямат алтернатива и са принудени да фалират.

“Държавната политика е такава, че всява съмнение дали продуктите са ни биологични. В министерството всичко върви на самотек. Искаме план за развитие на биологичноото производство. Последният е от 2014 година и друг не е правен“, настоява Стоянов. Като друго опасение той изтъкна и намерението на МОСВ да промени границите на програмата Натура, което също ще засегне екопроизводителите.

Чавдар Маринов, изпълнителен директор на организациите на производители на плодове и зеленчуци, ясно подчерта, че протестите не са политизирани. „До 7 години български плодове и зеленчуци ще влязат в червената книга“, прогнозира той.

Протестиращите настояват за спешна среща с министъра и за разписване на нова стратегия и цели за развитие на браншовете. Сдруженията са излъчили Българска асоциация на картофопроизводителите да внесе в земеделското министерство разписани предложения и решения за стратегията.