Проектът "Екокошница, моля!" ще събере български и словенски биопроизводители за обмяна на добри практики през следващите две години, съобщи Светозар Грозев, заместник – кмет на община Тунджа и председател на Управителния съвет на Местната инициативна група (МИГ) "Тунджа", чиято е инициативата.
Дейностите са насочени към насърчаване на отглеждането, преработването и консумацията на местни за регионите здравословни и органични храни. В България и Словения ще се реализират различни инициативи в подкрепа и популяризиране на биопроизводството. Предвидени са съвместни изложения на производители от двете страни. Ще бъде издаден каталог "Екокошница, моля!", както и интернет базиран виртуален Агробиоцентър на български, словенски и английски език, разказа Грозев.
Целта е да се реализират съвместни инициативи, подкрепящи целите на стратегията на Европейския съюз "От фермата до трапезата". В проекта ще участват три български и пет словенски местни инициативни групи. У нас това са "Тунджа", "Елхово – Болярово" и "Балчик – Генерал Тошево". От Словения ще участват "Горна Савиня и долината Шалек", "От Похорие до Бохор", "Обстолие в Козянско", "Разноликост подежеля" и "Сподние Савинские долине".
За целта е осигурено 100 процента безвъзмездно финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Стойността за българските партньори е 464 696 лева, а за словенските им колеги – 492 198 евро, одобрени от техния Управляващ орган на Програмата, уточни председателят на МИГ "Тунджа".