Пожарът е избухнал в 18.50 часа местно време.Той, най-вероятно, е свързан реставриращите дейности, които текат в момента на мястото, съобщиха от пожарната.

Миналата година католическата църква във Франция отправи спешен призив за набиране на средства за катедралата, която е започнала да се руши.

Голяма спасителна операция е вход, за да се справи с пожара, като районът около сградата в центъра на Париж е бил евакуиран, заявиха от местните власти.

Кметът на Париж, Ан Идалго описа случилото се като „ужасен пожар” и призова хората на мястото да спазват границите определени от пожарникарите, за да се гарантира, че те ще останат в безопасност.

Заради инцидента френският президент Еманюел Макрон отмени голямата си политическа реч, а президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече случилото се “ужасяващо”. “Ужасно е да гледам в пламъци катедралата “Нотр Дам. Трябва да се действа бързо”, написа стопанинът на Белия дом в Туитър.

Катедралата “Нотр Дам” или “Света Богородица” е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

“Парижката Света Богородица” е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра.

Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Тук през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.