Обявен за общодържавно издирване 25-годишен русенец с влязла в сила присъда е заловен по време на двудневна полицейска акция срещу наркоразпространението и други престъпления на малолетни и непълнолетни. Задържани са и шестима разпространители на дрога. Операцията е в отговор на огласената в четвъртък в Русе констатация на вътрешния министър Младен Маринов, че нивото на детската престъпност в града е високо.
Около 20 часа в петък спецполицаи и служители на Гранична полиция спират за проверка в квартал „Чародейка“ БМВ, „Порше Кайен“, „Мицубиши“ и „Форд“. В тях пътували седем души на възраст от 17 до 45 години, сред които и осъдения на затвор за разпространение на наркотици и успял да се скрие 25-годишен мъж. Часове след ареста беглецът от правосъдието е откаран в затвора в Ловеч. Останалите са вкарани в ареста, тъй като и в четирите коли е намерена дрога. 
Наред с тях зад решетките до изправянето му на съд е прибран и 31-годишен русенец, който в събота около 18.50 часа е задържан на изхода на града в посока Бяла зад волана на фолксваген с марихуана и метамфетамин на кристали.
Бързо производство е образувано и срещу 19-годишно момче, което е задържано на светофара на Симова мелница в неделя в 7.40 часа в „Сузуки Витара“ с метамфетамин и хашиш.
По време на акцията са проверени 424 човека, 278 автомобила, 43 заведения, 10 зали за хазартни игри и 42 магазина и сборища на наркомани. Образувани са едно дознание и осем преписки, написани са 24 акта и 56 фиша за висока скорост. Установен е един малолетен младеж без придружител по улиците в града след 22 часа, а при обиските са иззети 70 литра нелегална нафта и един килограм тютюн.