Сграда в центъра на Русе се е превърнала в сборище на наркомани и дом на клошари. Бившите лаборатории на Здравната инспекция, които сега пустеят, се намират в непосредствена близост до училище и сред жилищни блокове. Хората наоколо са притеснени и настояват да се вземат мерки.
Допреди три години в сградата на бул."Скобелев" се помещаваха лабораториите на Регионалната здравна инспекция. Те бяха освободени, тъй като състоянието на помещенията бе много лошо. Въпреки че отвън е затворена с метална решетка с катинар, тухлената стена е разрушена и достъпът до нея на практика е свободен. Съседи разказват, че вече е напълно разграбена.
"Работя тук от три години. Тази сграда е безстопанствена. Отначало ми направи впечатление, че се посещава от всички минувачи, понеже не беше затворена, и всички влизаха и измъкваха какво ли не - като започнеш от офис мебели, кушетки такива, които са били на ХЕИ-то преди, епруветки, шкафове, дограми, какво ли не", разказва продавачката в близкия магазин Дина Иванова.
В изоставената сграда от няколко месеца живее семейство клошари от Разград. Те са си приспособили вътре една стая, като са й сложили пердета и врати, за да изкарат зимата под покрив.
"Не сме питали никого, честно казано, влязохме тъй. Беше мръсно, изчистих едната стаичка и си влязохме да живеем. Изкарахме поне зимата. Идват най-различни хора, вземат разни неща, бяха разхлопали решетките да ги извадят, ама аз ги видях и ги изгоних", казва Сабри.
Той и жена му са принудени да делят своеобразното си жилище с наркомани, които се събират в сградата и на няколко пъти са ги притеснявали. Част от съседните помещения са осеяни със спринцовки и лекарства, за ужас на хората от района, тъй като в близост има две училища - сградата на художниците от Училището по изкуствата и "Иван Вазов". Децата често ходели там от любопитство да видят какво става.
Сигнали са подавани както до полицията, така и до Здравната инспекция. Въпреки че са идвали и от двете институции на проверка, проблемът си остава, тъй като достъпът до сградата на практика е свободен.
"Гледката е много грозна и би трябвало да вземат някакво отношение да я оправят или да я заградят, за да няма достъп гамени и тем подобни, защото не е красиво така, нали все пак е центърът на Русе", казва Дина Иванова.
Надежда за сградата все пак има. През април 2018 г. имотът бе прехвърлен на Министерството на здравеопазването, което ще го превърне в център за деца с увреждания, които се нуждаят от постоянни медицински грижи. Той ще се изгради с европейски средства, а обществената поръчка вече е обявена. Центърът трябва да е готов догодина.