17-годишният пианист Николай Димитров ще подари концерт на русенската публика на 11 април. Първият му рецитал в родния му град ще се състои от 18 ч в зала "Европа" на Доходното здание. Той се организира с подкрепата и партньорството на община Русе, а входът е свободен.
Възпитаникът на Училището по изкуствата досега е имал самостоятелни концерти в българското консулство в Ню Йорк и в посолството ни в Лондон. Това е дебютът му със самостоятелен концерт в България, като заедно с него на сцената ще излезе и партньорът му от дуо "Апасионато" - флейтистът от НУИ Димитър Димитров. Двамата ще изпълнят Соната за флейта и пиано от Сергей Прокофиев. Николай ще изпълни и творби на Бах, Дебюси, Лист. 
С концерта си Николай иска да благодари на всички в Русе, които са го подкрепяли през годините. Сред институциите са общината, фондациите "Русе - град на свободния дух" и "Бистра и Галина", читалище "Захари Стоянов", Клуба на дейците на културата, НУИ, Ротари клуб, училище "Фарос" и др. 
Пианистът, който тази година е абитуриент, има многобройни награди от национални и международни конкурси. Свирил е в прочути зали като Карнеги хол в Ню Йорк, Роял Албърт хол в Лондон, Музикферайн във Виена, бил е солист на Русенска филхармония и на симфонични оркестри в Румъния и Гърция. Носител е на специалната награда за млад талант на БНР в рамките на "Музикант на годината" и на наградата "Русе 21 век". Тази година му предстои участие на фестивалите "Варненско лято" и "Питър де Гроте" в Холандия.