Ако ученик направи 5 неизвинени отсъствия от час за месец, то семейството му да не получава детски цяла година. Ако детето пък е в предучилищна група, санкцията ще се прилага, ако не е ходило на детска градина 3 дни без уважителни причини. Тези предложения на ГЕРБ за промени в Закона за социалното подпомагане и в Закона за семейните помощи за деца бяха одобрени на първо четене от парламента.

Помощта от 250 лв. за първокласници ще се изплаща на два пъти, като половината ще се дава, ако детето продължава да ходи на училище и през втория срок. Целта на промените е децата да се задържат в клас и да се ликвидира неграмотността, обясни от парламентарната трибуна един от вносителите от ГЕРБ Светлана Ангелова. Подкрепа в пленарна зала срещнаха и промените, предлагани от патриотите.Те искат орязване на социалните помощи на трайно безработните, които демонстрират висок стандарт на живот. Те да подлежат на ежегодна оценка от Агенцията за социално подпомагане и помощите им може да бъдат намалени до 50% при две отрицателни оценки. Предлагат и социалните помощи да се обвържат с програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията. Интеграцията на ромите се провали, обясни депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Ако един човек е алкохолик, може да бъде насочен към курсове, ако е наркоман също, обясни Веселинов какви са въздействащите и възпитателни мерки, които предлагат патриотите. Те обаче щели да се разпишат в правилник.

Двата законопроекта ще бъдат обединени и ще минат на второ четене през комисия, където може да има прецизиране на текстовете.

И в трите законопроекта има текстове, които ги има и сега. Става въпрос за предизборна пушилка срещу един обществено недолюбван етнос, от които се опитват да изкарат политически дивиденти. Конкуренцията в полето на популизма става все по-ожесточено, заяви от трибуната шефът на социалната парламентарна комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов. И обясни, че със санкции не се решават проблеми. Решението според него са подкрепящите мерки за задържане на децата в клас. И даде за пример, че през тази година на социални месечни помощи ще бъдат около 31 хил. души. Помощите за първолаци пък ще бъдат за 46 хил. деца за около 10 млн. лв. Помощите за общинско жилище пък са около 100 хил. лв. Общо ресурсът за тях е около 46 млн. лв., а целият бюджет на Агенцията за социално подпомагане е над милиард. Те ли източват социалната система, попита Адемов.

Отхвърлени бяха промените, предложени от БСП. Червените предлагат при натрупани неизвинени отсъствия да се спират всички социални помощи на семействата. Това граничи с пълен абсурд, заяви Хасан Адемов. "Ако братята цигани си направят труда да прочетат този проект, то никой от тях няма да посегне към червена бюлетина за изборите", каза още Адемов.