Леден къс със замразен космат мамут беше показан за първи път през публика вчера в Екомузея, откъдето посочиха, че находката е уникална. Въпреки че е с шупли и цепнатини, гигантът може да се наблюдава през леда.
Предполага се, че съхраненият мамут на 4000 години е замръзнал, след като попаднал в езеро. Русенският музей има специална хладилна камера, която е с външен агрегат и може да генерира минус 60 градуса в затворено помещение, като леденият къс със замразения мамут е запазил своята пропускливост.
Всъщност мамутът щеше да е наистина уникален, ако не беше част от дългогодишната традиция на русенския музей да кани на 1 април медии и граждани на шеговити събития, които биха предизвикали фурор, стига да бяха верни.
"Да представим замразен мамут в Деня на шегата не е предизвикателство или нещо, с което да излъжем някого. Целта е да привлечем отново погледите към Екомузея и към мамута като негова емблема. Независимо от всичките дни в годината, когато правим нещо, то 1 април сякаш е своеобразен пробив във времето - т.е. опитваме се да насочим фокуса към нас, за да може и през другите дни да сме интересни", обясни директорът на музея проф. Николай Ненов.
В предишни години за Деня на шегата музеят е представял съобщение за великан, открит при археологически проучвания на римската крепост "Сексагинта Приста", гостуваща изложба от Берлинския зоопарк с морския слон Роланд, в чийто стомах били открити 34 различни предмета и това поставило въпроса може ли животното да бъде колекционер и разбира ли от музейна работа. Отново за Деня на шегата в музея е представяно и граховото зърно от приказката "Принцесата и граховото зърно".