28 000 пациенти на 19 лични лекари без специалност в града и региона са застрашени да останат без здравни грижи, съобщи директорът на Здравната каса Калоян Копчев. Причината е в изискването на здравното министерство до 3 юни всички общопрактикуващи лекари да имат специалност по обща медицина, вътрешни болести, педиатрия или спешна медицина.
Някои от тези 19 джипита са пред държавен изпит и за два месеца вероятно ще придобият нужната специалност, но повечето не отговарят на това изискване и единственият начин за излизане от положението е пациентите им да минат към лекари със специалност, а досегашните им доктори да работят при тях като наети втори лекари, обясни Копчев.
Здравната каса в Русе ще направи всичко възможно това прехвърляне да стане без сътресения за пациентите, но има две общини, където лекарите със специалност са само по един и те могат да откажат да се грижат за цялото население в регионите си, подчерта здравният шеф. 
В Русе джипитата без специалност са само 6 с общо 7000 пациенти, които лесно могат да бъдат прехвърлени при останалите 72 лекари, а тези шест да намерят място в практиките им, уточни Копчев.
Според него обаче има и друг наболял въпрос с личните лекари. Осем от тях - четирима в града и още толкова в региона, са на 70 и над 70-годишна възраст и не се знае докога ще могат да работят. Двама от възрастните лекари са джипита в Смирненски и Две могили, нямат специалност и техните пациенти задължително трябва да минат в други лекарски практики, а те да помагат според силите си.