През 2018 година цените на жилищата в Русе се повишават с 4.1%, показват данните на националната статистика. След като през третото тримесечие на миналата година за пръв път от три години насам бе отбелязан спад, за периода октомври-декември отново се отчита ръст, но минимален - едва 1.2 на сто. Новото строителство поскъпва с 1.5%, а старото - с 1.1 на сто. За цялата 2018 г. повишението на цените е съответно с 5.0% и 3.9%.
Темпът за поскъпване на жилищата достигна 16% годишно в края на 2017 г., но оттогава върви надолу. Данните на статистиката потвърждават впечатленията на русенски брокери на недвижими имоти, според които търсенето на нови апартаменти остава слабо, а купувачите са в привилегирована позиция да изискват по-ниски цени. В ситуация на спад на населението и продължаващо строителство на нови жилища, е трудно да се очаква, че в някакъв скорошен момент търсенето ще надвиши предлагането.
Въпреки всичко това на годишна база жилищата продължават да поскъпват с темп, изпреварващ не само инфлацията, но и лихвите по ипотечни кредити, които вече масово са под 4%. 
От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на септември 2018 г. достига 1137 лева (581 евро на кв. м). 
Според данните на статистиката, покачването на цените в последните години идва повече от поскъпването на старото строителство - с 28.18% за последните три години. Новите жилища вдигат цената си само с 18.11 на сто. Което е достатъчно да си останат с около 200 евро на квадрат по-скъпи в сравнение със старите панелки от времето на соца. 
Цените на жилищата в Русе удариха тавана през второто тримесечие на 2008 г., когато цената достигна 1750 лева на квадрат или близо 900 евро. След това обаче лихвите бързо тръгнаха нагоре вследствие на световната финансова криза и съответно цените паднаха стремглаво надолу, като голям брой ипотекирани апартаменти бяха отнети от собствениците им заради неплатени вноски по кредитите.