"Еконт Експрес" е новият собственик на известната като Къщата с фалосите сграда на ул."Олимпи Панов" 12, научи "Утро". Покупката на имота е направена чрез друга свързана фирма - "Нордик Пропъртис". Нейната роля е да подпомага реализацията на социалната програма на "Еконт".
"Към настоящия момент в сградата на улица "Олимпи Панов" 12 се помещава част от администрацията на "Еконт Експрес" ООД. Предстои проектиране и уточняване на задание за реставрация и реконструкция на сградата, като намерението ни зданието да бъде превърнато в културен център", уточниха от русенската компания.
Сградата е паметник на културата с архитектурна стойност, построена през 1890 г. по проект на архитект Херман Майер. В нея до 2006 г. се помещаваше русенският клон на Хеброс банк. След като пустееше в продължение на десет години, в които се точеха дела за собствеността между Булбанк, в която се вля Хеброс банк, и държавата, през 2016 г. имотът бе закупен от столичната фирма „Шоурум София“ ООД. За сградата с разгъната площ 739 кв.м бяха платени към 270 хил. лв. След като реконструкцията й приключи някъде през 2018 г., тя отново бе обявена за продан на доста по-висока цена.
Емблематичната за Русе сграда е известна като Къщата с фалосите, тъй като според градските легенди в нея някога се е намирал публичен дом. Пред стълбите й още са запазени два метални фалоса, които приканват минувачите да влязат вътре. А в Държавния архив се пази проектът на арх.Иван Вайс за двуетажен публичен дом, който е от 1894 г. 
Това съвсем не е първата сграда паметник на културата, която собственикът на „Еконт Експрес“ Николай Събев придобива, като сложното и скъпо възстановяване на рушащите се ценни за архитектурното наследство на Русе имоти е изцяло за негова сметка. 
„Желанието и намерението на г-н Събев е да възстановява и поддържа сгради паметници на културата, които са не само от местно, но и от национално значение. Стремежът на собствениците е тези сгради да бъдат общодостъпни и да станат част от живота, градската среда и култура на Русе. През 2019 г. се планират началото на дейности по възстановяването на още няколко сгради в Русе - на ул. „Добруджа“ 10, ул. „Александровска“ 37, ул. „Княжеска“ 5 и на бул. „Славянски“ 20. Плановете са имотите да бъдат ремонтирани и реконструирани в срок от 2 години, така че да се запази оригиналният им вид, а помещенията да се ползват за обществени цели - търговски площи, изложбени зала, ателиета и др. В сградата на бул. „Славянски“ 16 както и досега, ще продължат да работят служители от администрацията на „Еконт“, казаха от фирмата.
Изключително предизвикателство пред Николай Събев и екипът му вероятно ще бъде възстановяването на емблематичната за русенци Виенска къща на „Княжеска“ 5, която има и вход откъм бул.“Придунавски“. Известният като дома на Иван Стоянов-Соларя имот, в който до 2007 г. се помещаваше управлението на „Свободна зона“, беше дълги години в окаяно състояние, след като заради размествания на земните пластове по нея се появиха пукнатини. С европейски средства тогава бяха изградени подпорни стени, но от започналия вече ремонт се вижда, че се предвижда допълнително укрепване.
Сградата е построена през 1885 г. за френския предприемач Андре Тюрио, който кани италиански художници да изографисат със стенописи интериора. През 1902 г. я купува един от най-известните възрожденци и спомоществователи на освободителното движение Иван Стоянов, който заради това, че е търгувал с каменна сол, получава и прозвището Соларя. В къщата си той направил маса и столове от блокове каменна сол, на които гостите му играели покер. Най-атрактивните елементи от интериора обаче отдавна не съществуват.