Малтийските официални лица успяха да установят контакт с капитана на кораба, който заявил, че е бил заплашен от мигрантите, като му е било разпоредено да промени курса за Малта.

Рано сутринта корабът е достигнал до малтийски води и по-късно му е било позволено да акостира от местните власти. След това въоръжените сили на Малта придружили танкера до пристанище, където трябва да бъде проведено разследване на полицията, съобщава Юронюз.

През нощта 108 мигранти отвлякоха търговския кораб край бреговете на Либия и го насочиха към Малта. Те били спасени от екипажа на плавателния съд от водите на Средиземно море, като по-късно отнели управлението, след като разбрали, че екипажа иска да ги върне в Либия.

По-рано Малта обяви, че няма да допусне кораба в свои териториални води, а вътрешния министър на Италия Матео Салвини нарече мигрантите “пирати”, които щели да видят Италия “само през телескоп”. Той повтори позицията си във Фейсбук по-късно същата вечер, добавяйки: “Не съм променил мнението си: приоритетът ми е безопасността на италианците”.

Случаят идва в деня, в който Европейския съюз обяви, че спира патрулите на военни кораби на страните членки в Средиземно море, което беше направено по искане на Италия.

Частната инициатива „Mediterranea“ призова европейските власти да „се държат като правна цивилизация, каквато претендират да са“, като трябва да вземат предвид, че мигрантите са „човешки същества, бягащи от ада“.

В доклад на ООН от декември 2018 г. се казва, че мигрантите, бягащи от Либия, са изправени пред “невъобразими ужаси”, като изтезания, групово изнасилване, робство и трафик на хора.

Редица групи за защита на правата на човека разкритикуваха решението, заявявайки, че това е доказателство, че европейските лидери се опитват да избегнат отговорността за кризата.