След като председателят на партия ДОСТ Лютви Местан обяви тази седмица, че започваподписка за признаване на турско малцинство в България, днес главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на дейността на политическата сила. Тя е възложена на Върховната касационна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Предмет на проверката е съответствието на дейността на ДОСТ с разпоредбите на конституцията на страната и Закона за политическите партии. Ще се проверява дали партията е противоконституционна и дали с дейността си нарушава закона, което от своя страна трябва да доведе до разпускането ѝ.

Преди два дни ДОСТ призовава партиите, които имат амбицията да представляват правата и свободите на малцинствата, да се включат в "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство", която ще е в електронен вариант.

В декларацията партията на Местан се обръща и към неправителствените организации, които имат за приоритет защитата на правата и свободите на малцинствата, както и към всички български граждани да се включат в подписката. Той акцентира, че в декларацията са заложени три важни принципа - единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

По данни на Националния статистически институт от последното преброяване на населението на България през 2011 година турската етническа група е втората по численост - 588 318 души. Те представляват 8.8% от населението.