Глицеринът е, безцветна, вискозна течност със сладникав вкус. За мнозина той е в домашния комплект за първа помощ и ние сме свикнали да го приемаме като лекарствено средство. Но се оказва, че употребата му в дома може ефективно да помогне при решаването на редица битови проблеми. Днес ще разкажем за тези малки трикове.

Употреба на глицерин в дома:

1. Ако има силно триене от яката или маншетите върху кожени дрехи, изчеткайте ги с кърпа, навлажнена с глицерин.

2.Ако избършете огледалата, стъклата и лакираните мебели с кърпа, напоена със смес от вода и глицерин, това не само ще унищожи досадния прах, но и ще полира повърхността идеално.

3.Използването на глицерин е ефективно при миене на подове: паркет и подове, покрити с плочки или балатум, става просто - избършете с кърпа, потопена в смес с топла вода и глицерин.

4.Ако вашите очила са замъглени, смесете 3 части глицерин, няколко капки терпентин и 7 части течен сапун. Почистете зацапаните стъкла с полученото съединение, след това избършете отново с чиста фланелена кърпа. Има и втори вариант - за да почистите добре стъклата на очилата, избършете ги от двете страни с памук с капка глицерин. След това избършете с памучна кърпа.

При миене на кожени ръкавици, когато се изплаква, добавете няколко капки глицерин към последната вода.

5.За да се запази пухкавостта и мекотата на вълнен плат след пране, изплакнете го с топла вода с малко глицерин (дозата е - за 1 литър вода - 1 ч.л. глицерин).

6.Може да се отървете от петна от мастило, като натъркате замърсеното място с глицерин и така да престои в продължение на поне 1 час. След това изплакнете в топла солена вода;

7.Бяло вино и петна шампанско почистете с глицерин, загрят до 40-50 градуса, след това изплакнете с топла вода;

8. При петна от одеколон и парфюм върху вълнени и копринени дрехи, навлажнете петното с глицерин и избършете с памучен тампон, потопен в ацетон;

9.Старите петна от кафе се накисват за един ден в смес от равни части глицерин, амоняк и вода, след което целият продукт се изпира в сапунена вода;

10.Поръсете пресни петна от кафе, шоколад и какао със сол, смесена с глицерин (докато се образува каша), след това изперете както обикновено.

Както може да установите, използването на глицерин в дома може да ви спести много време и пари.