Два апартамента на две съседни улици в центъра на Русе горяха през няколко часа вчера. Единият от пожарите взе и жертва.
Нещастието става два часа преди изгрев слънце. Десетина минути след 4 часа в пожарната се получава обаждане за пожар в гарсониера на първия етаж в блок на ул."Духовно възраждане". Към адреса веднага тръгват два екипа от Първа пожарна, които загасят пламъците, но за жалост откриват собственика на жилището мъртъв на леглото. Това е 72-годишният Валентин Борисов, известен бивш главен дизайнер от „Дунавска коприна“, който живеел в компанията на любимото си куче Лара, също открито задушено до стопанина си. Според близките, които се грижили за възрастния самотник, въпреки многото му заболявания той непрекъснато бил с цигара и така предизвикал пожара - заспал с димяща угарка, въгленчето запалило завивките и димът от тлеенето го задушил, а после лумнало всичко.
Няколко часа по-късно, около 10.30, гъсти облаци дим започват да излизат от апартамент на втория етаж в ъгловия блок на кръстовището между улиците „Княжеска“ и „Хр.Г.Данов“, на метри от Училището по изкуства. Съседи отдолу усещат пламъците и задимяването и подават сигнал за помощ.
Отзовалите се два противопожарни екипа бързо загасиха пламъците, които вече бяха обхванали стая, кухня и дори стиропора от външната санировка на жилището. Останалите две стаи, в които е била дъщерята на собствениците, са спасени. Жената бе изкарана извън апартамента с опърлена коса, но след преглед от екип на Спешна помощ бе освободена по нейно желание. 
По време на пожара сестра й и родителите й са били извън жилището.
Съседка от първия етаж ми каза, че има пожар и аз се качих да видя да не е моя апартамент, но се оказа, че дим излиза от втория етаж откъм „Христо Г.Данов“, а аз живея на третия откъм „Княжеска“. Много се радвам, че красивото ми куче, порода бигъл, се спаси, каза Яна Александрова, която първа се обадила на спешния телефон за пожара.
Друга съседка, която живее над нея, също се притесни за кучето и дъщеря си, които били в апартамента й, но се оказа, че и те са изведени от огнеборците живи и здрави.
Останалите обитатели на блока останаха в жилищата, защото не бяха застрашени.
Причината вчера все още не е категорично установена, но се предполага, че пламъците са тръгнали от късо съединение. Тревожен щрих в случая е, че целият блок е газифициран, но газовата инсталация е солидна и не е имало опасност от взрив.