До 4 години учените от Българската академия на науките ще създадат хранителни добавки, които да подпомагат лечението на различни заболявания. Именно заради това в момента правят изследвания на различни природни ресурси и растения.

Дейностите са заложени в Националната научна програма „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина“, която се финансира от Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БГНЕС.

„Целта на тази програма беше да се използват богатите природни ресурси, с които държавата ни разполага, да се изолират биологично активни вещества, които ние пречистваме. Разработените продукти ще се тестват за невродегенеративни, антивирусни, антитуморни и регенериращи свойства”, обясни пред БГНЕС проф. Павлина Дулашка.

По-интересните продукти от тях са черноморската рапана, градинският охлюв, черноморските раци, които са деликатеси, но ние не сме ги подбрали само, защото са деликатеси, а защото те съдържат тези биологично активни вещества, добави още тя.

Доц. Ива Угринова, която е директор на института по молекулярна биология и ръководител на един от осемте пакета, заложени в програмата каза, че голямата им мечта е да създадат лекарствен продукт, на но този етап целта им е да създадат съставки със статут на хранителни добавки. Тя обяви, че са започнали работа по програмата преди 2 месеца и вече имат резултати.

„Получихме обнадеждаващи резултати, свързани с биологичната активност на една субстанция, която се извлича от растението канабис. Тук бързам да разгранича съставката, с която ние работим от тази съставка, която има психотропно действие. Ние не работим с нея. Те са две различни субстанции. Резултатите показват, че тази субстанция притежава много висока антитуморна активност. Искаме да изучим механизмите и да разберем на какво се дължи това“, заяви доц. Угринова и добави, че вече имат резултати и от изследваните екстракти от черноморска рапана и градинския охлюв.

„Там също намерихме някои субстанции, които имат добра биологична активност. Следващата ни стъпка е да правим комбинация от такива съставки, за да намерим още по-съвършена комбинация с още по-висока активност с ниски концентрации“, подчерта тя и заяви, че тяхната мечта е да стигнат до създаването на лекарство, но това отнема около 15 години, а те не разполагат с такова време и финансиране.

„Ние сме се фокусирали да достигнем до продукти със статут на хранителна добавка. Ние изследваме много неща, така че не мога да кажа какво точно ще открием. Между тях може да има добавка за стимулиране на имунната система, нещо което да забавя невродегенеративните процеси, нещо което да подпомага противотуморната терапия“, обясни още доц. Угринова.