Ученици ще украсяват залата за изписване на бебета в УМБАЛ „Медика“ в Русе. Привилегията се пада на възпитаниците на Професионалната гимназия по строителство и архитектура, които участваха в конкурса, обявен от лечебното заведение, Победителят бе обявен точно вчера, на големия празник Благовещение, а творбата му ще бъде готова до два месеца.
Общо 9 ученици от 11 и 12 клас участваха в конкурса на тема „Новият живот в аристократичния град“.
„Това е наша отдавнашна мечта, още от създаването на структурата - да имаме уникално място, където да можем да предаваме новородените деца на техните близки и да създадем едни незабравими спомени на фона на една красива картина с препратка към нашия роден град“, сподели началникът на отделението по неонатология д-р Татяна Итова.
Мениджърът на болницата Алис Муртезова пък каза, че екипът си пожелава всеки ден да може да съобщава блага вест на бъдещите майки.
Победител в конкурса стана дванайсетокласникът Сонер Хакъ, който, макар и далтонист, е направил цветен и стилен проект.
„За мен това беше предизвикателство, тъй като работя само графика /защото е далтонист - б.р./, исках да пробвам нещо по-цветно, с различни орнаменти. Има много дълбока символика между любовта с майката и детето, исках да включа нашата много хубава архитектура, също исках  да свържа и Дунава“, сподели победителят.
Преподавателят Ясен Тодоров обясни концепцията на проекта, чиято цялостна композиция е стилизирано оформена като лодка, плуваща по река Дунав. Лодката е символ на Сексагинта Приста, старото име на града, а акцент са образите на майка и детето й.
„Профилите на майката и на детето са изпълнени в архитектурни елементи, като неслучайно на мястото на очите се намират часовници, което всъщност е времето. Малкото време, което имаме на земята, и най-истинското, което е любовта между майка и дете“, каза Ясен Тодоров.
Творбите в конкурса бяха оценявани от жури в състав доц.Кирил Панайотов - управител на Лечебни заведения „Медика“, д-р Татяна Итова - началник на отделение по Неонатология, и доц.Елисавета Вълчева - началник на отделение по Образна диагностика и ценител на изкуството.
Учениците започват работа по стенописа следващата седмица. Той трябва да е готов до края на май.