Важното беше да се уточни името на държавата и постепенно вярвам, че ще се върви към радост. Това заяви пред БГНЕС Негово Светейшество българският патриарх Неофит в отговор на въпроса на какво ниво са отношенията и българската църква продължава ли да помага на Северна Македония.

Каквото е необходимо, с Божия помощ ще го направим, за да бъде радостта на нашите братя от Македония пълна, подчерта още Негово Светейшество патриарх Неофит.

Днес патриарх Неофит отслужи в старинния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия” Архиерейска света Литургия, възглавена от Белоградчишкия еп. Поликарп.

На 25 март Църквата радостно отбелязва празника Благовещение – деня, в който архангел Гавриил се явява на св. Дева Мария, за да й съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази Блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от VІІ век.

„Да почувствате, че благата вест е за всички повярвали в Христа и че в живота ни трябва да бъдем честити с тази светла радост, с която ни удостоява небесният ни отец“, каза на всички днес за Благовещение българският патриарх Неофит.

Днешният 25 март е и празник на столичния старинен храм “Света София”.

Според древна традиция, идваща от ранното средновековие, храмовете, посветени на Св. София в Цариград и в други престолнини, всъщност са строени в чест на Божията Премъдрост – Синът Божи, въплътен в Богочовека Иисус Христос. Затова и столичният старинен храм “Света София” чества годишния си празник на св. Благовещение, когато по свръхестествен начин св. Дева Мария е заченала Спасителя на света. Поради смесването на традициите този храм има празник и на 17 септември, когато почитаме паметта на светите жени-мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Но основният храмов празник си остава на св. Благовещение, 25 март.

В чест на празника днес има света Златоустова литургия, която е оглавена от Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, както и храмовото духовенство.