Старинни музикални инструменти отпреди пет века -  лютня, ренесансова гайда, блокфлейта и причудливото хърди-гърди, родител на латерната, извършиха малко чудо и превърнаха Голямата зала в Доходното здание в бална зала в италианско палацо от 15 и 16 век. Към чудноватите инструменти, реконструирани като точни копия на старинните оригинали, гостите от италианския ансамбъл „Ла Росиньол“ добавиха разкошни костюми, изискани танци и великолепно музициране. Дни преди ансамбълът да гостува на фестивалната сцена в Русе, той направи турне в Бразилия. „Ла Росиньол“, който за първи път участва в международния музикален фестивал в Русе, показа своята програма, посветена на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи, като пресъздаде по впечатляващ начин атмосферата от времето, в което е живял гениалният художник, архитект, музикант и поет. 
Шестимата артисти изпълниха мелодии и напеви отпреди векове, при това две от произведенията бяха възстановки на Rebus musicali - музикалния ребус на автора на „Мона Лиза“, и Bassa danza Leonardesca - оригинален танц, открит и реконструиран преди десетилетие. Трите части на програмата на италианските гости пренесоха публиката последователно в атмосферата на ренесансова Флоренция, в дворцовите зали в Милано, Мантуа и Венеция и в блясъка на Франция, където преминават последните години от живота на Леонардо. 
Публиката възнагради с горещи аплодисменти контраалта Роберто Куинтарели, който е и прекрасен танцьор, неговите партньорки Симона Паскуали и Ерика Ганси, влезли в ролята на изискани флорентински дами, и музикантите Матео Паляри, Франческо Дзувадели и Доменико Баронио. След Русе великолепието на програмата „Леонардо да Винчи“ предстои да съпреживее публиката в столицата на Норвегия Осло.