На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

На брифинг Ципов отговори на отправените от БСП обвинения, че държавата крие информация от българската общественост за връщане на мигранти към България от Западна Европа. Според левицата за това свидетелства и вече обявената обществена поръчка за изграждането на площадки в трите населени места, където да бъдат разположени контейнери с различен капацитет.

„БСП с изключително елементарни спекулации и манипулации се опитва да се заиграва със страха на българските граждани“, категоричен бе Ципов.

Той увери, че държавата цели единствено изграждането на площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. В тях ще бъдат отвеждани нелегално преминаващите границата ни мигранти, където ще им бъде установена самоличността и извършана регистрация. Ако задържаният не разполага с никакви документи, там ще му бъдат правени интервюта от служители на Гранична полиция и ДАНС, за да се установи произхода на лицето. Според МВР мигрант ще прекарва в центровете не повече от 72 часа.

„Няма подготовка за заселването на тези населени места с бежанци. В момента миграционният натиск към страната ни е нулев”, аргументира се зам.-министърът.

Красимир Ципов обясни още, че с изграждането на центровете държавата поддържа своята готовност за справяне с евентуален миграционен натиск, защото конфликтът в Сирия продължава, а на територията на Турция има около 3 млн. мигранти. Той допълни, че грантовото споразумение за изграждането им е сключено през месец март 2017 г., което е по времето на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, с вътрешен министър Пламен Узунов.

„По същото време беше приключена една друга процедура и бе сключен договор за доставка на 290 високо проходими автомобила. Същата тази процедура е обект на проверка от ОЛАФ“, каза още зам.-вътрешният министър.