„Син Карс Интернешънъл“ ЕООД е единственият български производител на спортни и състезателни автомобили. Наскоро компанията обяви, че ще излезе на Българска фондова борса, за да набере капитал за изграждането на завод за електромобили в Русе. За подробностите около този проект разговаряхме със собственика на фирмата - бившия автомобилен състезател и днешен успешен бизнесмен инж. Росен Даскалов.

- Г-н Даскалов, как се роди идеята за производство на автомобили в Русе?
- От малък искам да направя нещо различно, свързано с автомобилите. Като дете си правих модели и играчки от дърво. После започнах търговия с резервни части. Питах защо в България няма такова производство. Извадиха ми договор между две фирми, които си партнират от 60-70 г. Така че ако си припомним онзи лозунг "45 години стигат", за тия 45 години сме изтървали твърде много. 
Имаме много да догонваме, не само в манталитета
но и в създаването на такива дълготрайни връзки с фирми с голям оборот. На база на местните знания и ноу-хау трудно можем да направим такова производство, което да има нужната добавена стойност. 
После покрай състезателната ми дейност видях възможност да направим един развоен център, няколко години се занимавахме с усъвършенстване на модела. Исках да пренеса производството в България, което и направих. Това обаче е лимитирано производство, правим по 30-40-50 спортни автомобила годишно, което вече не ме задоволява. Това не е процес, който да бъде повторяем, управляем и контролируем. 
И когато миналата година на изложението в Женева за първи път представихме нашия хибриден автомобил и видях тенденциите, всъщност се роди идеята и видях тази дупка в предлагането за такъв малък градски автомобил с индустриални цели
Т.нар. ютилити без някакви екстри, което да върши работа в градската среда, където е най-голямата концентрация на автомобили. Нещо евтино, което да върши практична работа, без да замърсява околната среда.
- И защо в България?
- Имам фирма в Германия от 2004 г., тогава я регистрирахме заедно с баща ми. Даже получих оттам писмо с подкана да гласувам в Германия на евроизборите понеже имаме регистрация. Въпросът е, че съм видял как са там нещата. Това е държава, която е много строго профилирана, всички ниши за развитие са завзети. А от България по-прекрасно място няма, нито за живеене, нито за правене на бизнес. 
- Тази концепция за мултифункционална платформа, която може да се окомплектова с различни купета, двигатели и други според нуждите на клиента, ваше изобретение ли е?
- Концепцията е много стара, дори БМВ са имали идея за подобен модулен автомобил. Но нашата идея отговаря на определението за иновация
защото пренася решения от една област на знанието и техниката в друга. Един автомобил заменя три - дали да е пикап, купе или кабрио избира клиентът, но те се монтират върху една и съща платформа, която е евтина и може да се изработи навсякъде. Не е целта да се заменят модулите, макар че и това може да стане. А с много малко модули и по-малко компоненти да сглобяваме автомобил на много приемлива и конкурентна спрямо другите цена. 
- Къде ще се намира заводът в Русе?
- Има терен от 12 декара в регулация на изхода за Варна
закупен преди години за развитие на БМВ. Но в България потреблението е слабо, нямаме капацитет за пълноправно дилърство, където да продаваме нови автомобили. По тази причина ще го използваме за завода, подготвен е, правим първоначалните проекти. 
- Искате да наберете капитал за проекта си от фондовата борса чрез първично предлагане на акции (IPO). Какво ще стане ако то бъде неуспешно?
- Ще е успешно. Целта ни е да наберем поне 30% от капитала, между 6 и 8 млн. лева. Искаме да направим максималното, за да стане проектът национално достояние. След тазгодишното изложение в Женева, където за първи път показахме прототипите, 
има интерес от австрийска, немска и индийска фирма да закупят тия пакети. Но се надяваме и на български инвеститори
Ако въпреки всичко IPO-о бъде неуспешно, ще се развиваме стъпка по стъпка, със собствени сили. Но ще загубим изненадата, защото това което предлагаме сега е съвсем ново за пазара.
- Това ще бъде IPO на "Син Карс Интернешънъл" или на нова фирма?
- Ще бъде IPO на "Син Кар Индъстри". Това е нова фирма, в която ще се влеят всички активи, ноу-хау, разработки. Тя ще е пълноправен приемник на всичко, което сме направили до момента. Всички тези неща са събрани, оценени и отиват в това ново акционерно дружество. Това е необходимо, за да има сигурност у инвеститорите, че целият набран капитал ще се използва по предназначение за изграждането на този завод и закупуване на необходимите части за започване на производството.
- А защо не банков кредит?
- Защото капиталът, който искаме да наберем, е по-голям от стойността на активите, които към момента можем да предложим за обезпечение на кредита. Освен това има нулев базов цикъл докато се завърти колелото. 
По света няма нищо подобно на нашите коли
Ще ни трябва серийно производство на конкурентна цена. Тези автомобили, които правим сега, са хендмейд, можем да ги направим прекрасни, но това няма да е това, което трябва да бъде.
- Има ли вече заявен интерес от фирми към вашите коли?
-  На първо време ще направим 10-20 коли, които ще предоставим за тестване. "Софарма" искат десет за доставки на лекарства. Има заявки от корейски фирми. Първите доставки ще са на производствени цени без печалба и отворен гаранционен период. Ще има период на оценка и отстраняване на дребни грешки. Съществени проблеми не очаквам да има. Електромоторът ще е немски, пластмасовите части ще се произвеждат в Германия и Швейцария, някои компоненти ще вземем от "Пежо" и "Ситроен", а седалките ще се правят в България, в Самоков. 
- Най-важният въпрос - каква ще бъде цената, някъде четох за базова цена 10 000 евро?
- Няма как да е 10 хиляди, само батерията струва 5000 евро. Но цената ще е конкурентна. Никой бизнес не купува автомобили с пари накуп, взема ги на лизинг. Ние ще продаваме нашите с 5-годишен лизинг и 5-годишен план за експлоатация. И целта е сумата от лизинга плюс експлоатационните разходи да е по-ниска от тези на конкурентите. Давам пример с най-евтиния конкурент - "Дачия". 
Една "Дачия" има разходи 15 лева за 100 км, нашата кола - 1,30 лева, ако зареждаш батерията на нощна тарифа
Разликата за 265 дни, в които ще се навъртат по 100 км на ден, е 3710 лева. За 5 години - 18 550 лева. Така че ще продаваме цената за експлоатация на ден. 
- Кога да очакваме да стартира производството и колко работници ще бъдат наети?
- Планираме ако IPO-то мине успешно, догодина пролетта да започнем да строим и към края на 2020 г. заводът да бъде готов. В момента обаче преустройваме съществуващите халета, където ще започнем производство и ще можем да извадим първите серийни автомобили в началото на следващата година. В момента около 30 души, които се занимават с тази работа и на първо време ще са достатъчни. При нужда ще наемем още.
- Какъв ще бъде капацитетът на завода и каква е минималната бройка, необходима, за да стане производството рентабилно?
- Ще можем да вадим по един автомобил на всеки 15 минути, 32 на ден или 8500 на година при работа на една смяна. Минимумът, който трябва да поддържаме, е 500 коли на година. Те ще са достатъчни да платим всички разходи и кредити и да остане печалба, от която да платим и приличен дивидент.