Блудство, изнасилване и умишлено убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост - по тези обвинения ще бъде съден Северин Надеждов Красимиров, който на 6 октомври миналата година разтърси България със зверствата си, довели до смъртта на 30-годишната журналистка от ТВН и административен директор на телевизията Виктория Маринова. Вчера прокуратурата издаде постановление за откарване на Красимиров от ареста в Русе в затвора в Белене, след като Окръжна прокуратура внесе обвинителния акт срещу него в съда.   

За това умишлено убийство законът предвижда най-тежките наказания по Наказателния кодекс, включително и доживотен затвор без замяна. Но протичането на съдебния процес зависи от избора на защитата и на подсъдимия - дали той да се води по съкратеното съдебно следствие, или с разпит на всички свидетели, което ще се реши на разпоредителното заседание след около месец, коментира окръжният прокурор Георги Георгиев.
Вчера централизираната система за разпределение определи петчленния състав, който ще гледа делото. В него влизат двама съдии и трима съдебни заседатели, докладчик ще бъде съдията Юлиян Стаменов.
През последните пет месеца работихме активно по това дело, разпитани са над 30 свидетели и са назначени и приети над 15 експертизи. Извършени са множество първоначални и допълнителни огледи на местопрестъплението и на веществени доказателства, както и претърсвания и изземвания. Изискани и получени са справки от мобилните оператори и медицинска документация. Категорично е отхвърлена възможността по време на престъплението със Северин да е имало друг човек или някой друг да има съпричастност към извършеното престъпление. Няма и доказателства лицето, което го е извело през границата с кола, да е знаело, че целта на пътуването на Северин е да се укрие, защото е извършил убийство. Получихме съдействие от прокуратурата и полицията в Германия, където той се бе укрил при майка си, и както вече е известно, Северин Красимиров бе задържан 10 дни след престъплението, след което беше доведен до България и по наше искане е задържан под стража от съда, като мярката е в сила и до момента, посочи прокурор Георгиев.
Изводите от разследването са, че се касае за криминално престъпление, мотивът за който е сексуален, което личи и от обвиненията, по които се предава на съд. Не е доказано, че трите престъпления са извършени заради професионалната реализация на Виктория. Вечерта преди убийството Красимиров се е веселил със свои приятели, употребил е алкохол, но не и наркотици, тъй като медицинските изследвания на негова кръв и урина не доказаха наличие на дрога в организма му, подчерта Георгиев.
Свидетелите от събирането в нощта срещу убийството също отричат да са употребявали дрога, вмъкна наблюдаващият делото прокурор Кремена Колицова. 
В досъдебното производство Красимиров се признава за виновен и дава подробни обяснения, които потвърждават сексуалния му мотив за извършване на престъплението, но първоначално отрича за изнасилване. След направените ДНК експертизи и проведените допълнителни разпити признава още факти, които включват и признание за бруталното изнасилване, уточни Георги Георгиев.
След задържането на убиеца майка му и хора от двете цигански махали - в Селеметя, където и расъл, и в Тракцията, където живее, заявиха, че той „не бил добре с главата“. Опитът да се тръгне в най-благоприятната за престъпника посока обаче бе париран от задълбочена психиатрична експертиза, която показва, че Красимиров има лека степен на умствена изостаналост, но е вменяем и може да носи наказателна отговорност. Недвусмислено е изяснен и произходът на нараняванията, описани в медицинската експертиза от Германия. Те са по коленете, ръцете и тялото и са причинени от растителността на мястото на престъплението по време на извършването му.
Убийството на Виктория Маринова разтърси цяла България, но не само с жестокостта, с която бе извършено, а и с внушенията, направени от определени кръгове българи срещу българи, срещу българските институции и българската държава. Внушения, че журналисти, които извършват разследване срещу корумпирани длъжностни лица, биват убивани. Нашето разследване доказа, че това е чист криминален случай, но за съжаление петното, което бе поставено върху авторитета на държавата, наложи целият екип, който работи по него, да обори тези твърдения с висок професионализъм и усърдие, за да се стигне до истината, каза говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова, която също бе в Русе, за да съобщи за внасянето на обвинителния акт.
От името на главния прокурор Сотир Цацаров тя награди с почетни грамоти и специални наградни ножове за добре свършената работа по случая окръжния прокурор Георги Георгиев, наблюдаващия делото прокурор Кремена Колицова и разследващия полицай от Криминална полиция към ОД на МВР Добрин Харампиев за най-голям принос в разкриването на убиеца.