Избраха Елена Йончева за водач на листата на БСП на предстоящите европейски избори. Разликата с опонента й Сергей Станишев е 20 гласа.

Йончева беше подкрепена от 95 от гласувалите членове на Националния съвет срещу 75 гласа за Станишев.

До избора й се стигна след заседание, продължило около 5 часа.

БСП тръгва към победа на предстоящите европейски избори с Елена Йончева. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев след провелия се пленум.

„Изключително интересен, напрегнат и плодотворен Пленум на Националния съвет. Между другото БСП е единствената партия, в която се водят подобни дискусии. Останалите партии просто си назначават водачите. При нас това стана след оживена дискусия и демократично, тайно гласуване. Мога да ви съобщя резултатите: 172 човека от Националния съвет са участвали в гласуването. 95 подкрепиха кандидатурата на Елена Йончева, 75 на Сергей Станишев и двама души не са могли да излъчат фаворит“, заяви Добрев.

Той посочи, че с това гласуване има взето легитимно решение. На въпрос дали Сергей Станишев ще бъде втори в листата, заместник-председателят на БСП уточни, че днес Пленумът определя единствено и само водачът на листата.

„На следващ Пленум, може би след около 2 седмици, ще бъде подредена цялата листа. Коя позиция ще получат Сергей Станишев, Момчил Неков, проф. Румен Гечев, Георги Пирински – ще преценят същите членове на Националния съвет, които днес излъчиха Елена Йончева за водач“, допълни той.

Попитан защо БСП е предложила Сергей Станишев за председател на ПЕС, Добрев обясни, че Станишев е номиниран за този пост от върховния орган на партията – конгреса.

„Конгресът е казал, че водачът на листата се определя от Националния съвет и той току-що го определи“, добави заместник-председателят на БСП.

На излизане от партийната централа Сергей Станишев каза, че благодари за получената подкрепа, която се равнява на 45% от членовете на Националния съвет и подчерта, че е упражнен натиск върху част от членовете му.

„Много съм благодарен за подкрепата от членовете на Националния съвет. 75 човека, 45%, това е много солидно, имайки предвид и натиска, който е бил указван. Споделяли са ми го хора. Не казвам, че всички са гласували с тази мотивация. Редица хора изразиха няколко съмнения, които не е моя работа да коментирам”, разкри президентът на ПЕС.

Той разкри какви са дефицитите на партията, които трябва да бъдат преодолени.

„В момента имаме два дефицита в БСП. Единият е дефицит на разговора, защото силните решения, за които всички трябва да работят и да постигаме резултати се постигат чрез разговор, чрез вътрешно убеденост и убеждаване на тези, които имат въпроси и съмнения. Вторият дефицит е дефицитът на доверие помежду ни. Ние излязохме от парламента, за да гарантираме честни избори”, коментира Станишев и изрази надежда, че вътрешната опозиция няма да спре да работи.

Станишев каза, че ще направи всичко възможно оттук-нататък БСП да се събере, а не да отиде „подскачайки на един крак” в едно състезание, защото целта е да стигнем първи.