С блестящо изпълнение на Петата симфония на Густав Малер под палката на маестро Йордан Камджалов бе даден стартът на 59-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. С кратко приветствие към участниците и към фестивалната публика се обърна кметът на Русе Пламен Стоилов. 
Днес от 11 ч в зала „Европа“ хор „Проф.Васил Арнаудов“ ще изпълни „Миса Бревис“ на Моцарт и „Литании на Черната дева“ на Пуленк под диригентството на Свилен Димитров. Вечерта от 19 ч в Голямата зала на Доходното предстои публиката да чуе 10-ата симфония на Емил Табаков, чиято премиера бе в София на 14 март. Тя ще бъде изпълнена от Софийската филхармония под диригентството на Табаков. Същата вечер русенецът Евгени Божанов ще изпълни Концерта за пиано на Роберт Шуман. 
На 17 март от 11 и 17 ч предстоят два концерта на възглавници в Историческия музей, в които джаз певицата Весела Монова и нейният джазбенд ще зарадват най-малките меломани. Вечерта от 19 ч във фестивалната програма се включва ансамбъл „Музика Нова“, който под палката на Драгомир Йосифов ще поднесе творби на български и чужди композитори. Солист ще бъде акордеонистът със световна слава Красимир Щерев. 
Фестивалният уикенд предлага и две изложби. В събота във фоайето на Доходното здание от 18 ч е откриването на художествено-документалната изложба „Райнхард-Владигеров. Взаимовлияния и проекции“ на къщата-музей „Панчо Владигеров“. В неделя от 17.30 ч в Художествената галерия ще бъдат представени участниците и наградените автори в националната изложба-конкурс „Clavissimo“, в която живописци и ваятели интерпретират музикални теми.