Два дни - в четвъртък и петък - Русе ще бъде централна тема в популярното телевизионно предаване "Култура.БГ" по БНТ 1. Инициативата е на русенския телевизионен център, който е поканил екипа на ежедневното предаване за културни ценности и за важни артистични събития да гостува в Русе - столица на музиката от петък. Продуцентът Весела Петрова и водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович с удоволствие откликнали на поканата на русенските си колеги. 
Международният фестивал "Мартенски музикални дни", който започва на 15 март, е главният повод за столичната визита. В четвъртък първите гости на "Култура.БГ" ще бъдат диригентът Йордан Камджалов и селекционерът на фестивала Ива Чавдарова, която ще открои акцентите в тазгодишния двуседмичен музикален форум. Кметът Пламен Стоилов ще запознае националната тв аудитория с културната панорама в града и с опазването на богатото архитектурно наследство. Пряко включване от операта ще надникне в репетициите на постановката "Дон Карлос", а репортажи ще разкажат за русенски емблеми като Доходното здание и Военния клуб. 
В петък от 8.45 до 9.45 ч в ефира на БНТ 1 директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов ще разкаже за музейните обекти и новите находки на специалистите, а разказът ще бъде илюстриран с включване от Къщата на Калиопа. Актьорът Косьо Станев ще въведе зрителите в театралните тайнства, репортаж ще покаже търговската къща на дядото на нобеловия лауреат Елиас Канети, ще гостува и екипът, подготвил монография за вестник "Студентска искра". През цялото време на предаването художникът Валентин Георгиев ще рисува шаржове и забавни рисунки, които накрая ще покаже на екипа и на тв аудиторията.