По повод Деня на спасението на българските евреи – 10 март, Организацията на евреите в България “Шалом” и Столична община организират в неделя Шествие на толерантността и единението на българския народ “Заедно за България. Заедно за Европа”.

Началото на шествието ще бъде дадено в 11.00 часа от зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов пред храм “Света София”. Маршрутът включва отдаване на почит с минута мълчание пред Паметника на Незнайния войн, среща с представители на Светия синод на Българската православна църква пред храм-паметник “Св. Александър Невски”, среща с народни представители пред сградата на НС и ще завърши в 12.00 часа с официална церемония пред Паметника на спасението в парковото пространство между НС и НХА, на която ще бъде почетена и паметта на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта. Церемонията е с участието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, кмета на София Йорданка Фандъкова, президента на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд С. Лаудер, посланика на Държавата Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан и председателя на Организацията на евреите в България “Шалом” доц. д-р Александър Оскар. Към шествието се присъединяват представители от еврейските общности в цялата страна.

Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи ще се състои от 17.00 часа в Централната Софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Роналд С. Лаудер. В рамките на церемонията ще бъдат връчени награди “Шофар” на посланика на Държавата Израел в България Ирит Лилиан, посланика на САЩ в България Ерик Рубин и Националния координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев за големия им принос към развитието на толерантността и демократичността в българското общество.

Главен акцент на заключителната церемония е присъединяването на 9 български неправителствени организации към Меморандум за сътрудничество и партньорство в борбата с езика на омразата и дискриминацията в българското общество, подписан между ОЕБ “Шалом” и фондация GLAS на 15 февруари 2019 г.