Година и половина затвор при общ режим - това наказание наложи вчера Районният съд на 37-годишния Теодор Далакмански за нападение на началника на отдел "Закрила на детето" към Регионалната служба за социално подпомагане Мария Неделчева и нейна колежка. Освен това двете потърпевши жени трябва да получат по 3000 лева обезщетение за причинените им рани и унижения. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок.
Инцидентът стана на 17 април миналата година около 11 часа. Тогава Далакмански разбира, че трябва да предаде момченцето си на приемното семейство, в което е настанено с решение на съда. Бащата хухва гневен към стаята, в която детето му си играе с психолог, взема го и започва да го влачи към изхода. Неделчева и колежката й се опитват да защитят момченцето, но Далакмански започва да крещи срещу тях и да ги бие с юмруци в лицата, сочи обвинителният акт.
Вчера подсъдимият заяви, че Неделчева и колежката й били действали незаконосъобразно спрямо 5-годишния му син и той искал да го защити. В сдърпването между тримата обаче без да ще ги ударил с глава и с ръка, след което от лицата им потекла кръв.
В момента момченцето е при баща си, тъй като преди няколко месеца по негова жалба Районният съд в Бяла постановил то да бъде взето от приемното семейство, в което е настанено, и да му бъде върнато. Мотивите на магистратите са, че условията в къщата на Далакмански, в която живее с майка си, били подобрени.
Ако обаче той наистина влезе в затвора, за момченцето ще се търси ново приемно семейство, каза районният прокурор Яна Илиева, която бе обвинителят по делото.
През 2017 година детето е настанено в друго приемно семейство, което обаче не издържало на тормоза на Далакмански и се отказало. Второто приемно семейство също било на път да се откаже заради непрестанни жалби от бащата, че върху сина му е упражнено насилие. Детето е изслушано в специализираната Синя стая и е взето решение да гостува една седмица при биологичния си родител, за да може през този период да се установи действително ли е имало насилие от страна на приемната майка. След като става ясно, че обвиненията са чиста лъжа, на 17 април миналата година бащата e повикан да предаде детето на приемното семейство. Тогава се отключва яростта му, от която пострадали социалните служители. 
Насочването на детето към приемно семейство става, след като то започва често да посещава педиатрията в болница "Канев" и лекарите подават сигнал до отдел "Закрила на детето". При проверка в дома му през февруари 2017 година социалните работници установяват, че в къщата няма ток и вода, а детето, което живее с баба си и баща си, очевидно не е мито много отдавна. Социалните работници се усъмняват, че поведението на бащата не е от загриженост към сина му, а защото детето е било освидетелствано от ТЕЛК с астма и е трябвало да получи голяма сума за отглеждането му и го отвеждат в приемно семейство.
Това не е първото наказание за Теодор Далакмански от съда. По време на местните избори през 2014 година той бе уличен за търговия с гласове и след пълни самопризнания бе осъден на пробация.