Помещение на улица "Хан Кубрат" в сградата на някогашното лятно кино "Аврора", което е дадено от общината за клуб на Областния съюз на пенсионерите, е натъпкано с готови за продан цветя. Гербери, опаковани в хартия напъпили лалета, рози, хризантеми, фрезии. В малкото свободно пространство са подредени грижливо пластмасови столчета, каквито цветарите от цветното пазарче на отсрещния тротоар ползват за поставки на стоката си. Картонени опаковки и кашони от еквадорски рози и високи бели пластмасови вази допълват интериора на пенсионерския клуб. 
На трети март преди обед вратата на помещението зееше отворена и едър мъж шеташе вътре сред цветните артикули. "Какво толкова гледате?! Питайте, всичко ще ви кажа за цветята!" - подкани той не особено любезно. 
Въпросът ми обаче беше не за карамфилите и за герберите, а за пенсионерския съюз, който стопанисва  мястото. Дори, ако трябва да сме точни - двата съюза. На стъклото на големия прозорец има окачени две табели. Едната сочи, че това е клуб на Областния съюз на пенсионерите, а другата, че пак там може да бъде намерен Съюз на пенсионерите 2004 Русе. 
С горе-долу същата любезност добре сложеният мъж, който разместваше картонените кутии с цветята, обясни: "Със съюза на пенсионерите сме приятели и хората ми го дадоха това тука за два дена - само за празниците. Утре изнасям всичко!".
Според уверенията би трябвало на 4 март цветята да се изнесени и вътре да е почистено. 
Вчера обаче, на 5 март, пенсионерският клуб беше пълен с двойно повече цветя. И нищо не даваше признаци, че човекът с герберите и фрезиите възнамерява да го напуска. 
Да, аз съм го дал за няколко дни да го ползва този човек с цветята, обясни вчера председателят на Областния съюз на пенсионерите Йордан Казаков. Нямаме издръжка, а с по 20 стотинки членски внос от хората нищо не можем да направим, нямаме средства за никаква дейност, продължи Казаков. Затова той взел решението да предостави пространството на въпросния цветар, който щял да даде "някакви парички". Колко ще бъдат тези парички, председателят на съюза не пожела да съобщи. Помещението било дадено за 7-8 дена и на 9 март трябвало да е освободено. Имаше интерес към нашия клуб и от политически сили, но ние вече бяхме решили да го дадем на цветарите, добави Казаков. 
Въпросният клуб с площ 35 кв.метра в самия център на Русе е предоставен на пенсионерската организация от общината от 2014 г. за срок от 5 години. Наемът, който съюзът /а може би и двата съюза, посочени на табелите?/  плаща, е 25 лева месечно. 
Как точно става преотдаването под наем и доколко това е законно, най-вероятно ще кажат капацитетите, които са специализирали този раздел в юридическите дебри. Колко е морално - на този въпрос вероятно би трябвало да отговорят самите пенсионери, които обикновено се оплакват, че напоследък моралът някъде бил изчезнал и че "днешните нрави не са както беше по наше време".