Любопитна русенска филмова премиера ще се състои идния вторник. На 12 март от 19 ч в зала „Русе“ ще угаснат светлините, за да бъде прожектиран първият игрален филм на сдружението за изкуство и култура „Блок 14“ и Работилницата за театър „Мармалад“. Лентата се нарича „Първа смяна“ и се състои от 14 отделни кратки епизода, в които главни герои са децата, обучавани от актрисата Евгения Явашева на театър и кино. 
Направихме филма, като в основата му легна идеята на руската детска поредица „Ералаш“, където малки актьори изиграват лаконични - само по няколко минутки - ситуации, в които споделят драматични или забавни моменти, разказа Явашева. Така и ние вплетохме трепети, вълнения, проблеми, неразбории, като между измислените и съчинените вметнахме и някои съвсем истински случки, обясни актрисата от русенския драматичен театър. 
Филмът, който бе заснет през лятото, е със сценарист и режисьор Евгения Явашева, камера и монтаж - Асен Николов и Венцислав Тодоров, ролите се изпълняват от малките мармаладчета, които ще се радват, ако повече публика дойде в зала „Русе“ на премиерната прожекция.