С една ефективна и две условни присъди приключи вчера процесът срещу тричленната група, която на 10 април миналата година опита да изтегли над 200 000 лева от сметката на земеделски производител от Казанлък в русенския клон на „Уникредит Булбанк“.
Соченият за тартор на групата 57-годишен рецидивист Басри Алиш, 32-годишният Петър Искров и 47-годишният Бейхан Мехмедов си признаха изцяло вината пред тричленния съдебен състав на Окръжния съд и поискаха делото да се гледа по съкратено съдебно следствие.
Тримата са направили опит да изтеглят от сметката на земеделеца Йордан Йорданов 213 323 лева чрез фалшиво пълномощно, посочи окръжният прокурор Георги Георгиев. Според обвинителния акт в края на март миналата година Басри и Петър от Нова Черна решили да опразнят сметката на Йорданов чрез фалшифициране на личната му карта, чийто данни получили незаконно от свой доверен човек. След като изработили картата, двамата отишли с кола до Варна, намерили на пазара клошаря Бейхан от Силистра и му обещали 5000 лева, ако изтегли 200 000 лева от банка с пълномощно. Бедният циганин, който не бил виждал толкова пари накуп, веднага приел и тримата тръгнали към Русе. 
Спрели в разградско село, където Бейхан се подстригал прилично, след което Петър го снимал, а после я използвал за фалшивата лична карта.
На 4 април, ден преди Великден, тримата отишли при нотариус в Русе. Вероятно заради предпразничния ден, а и заради рутинната работа, каквато е заверката на пълномощно, нотариусът не видял, че представяният му личен документ е фалшив и заверил документа, с който уж Йордан Йорданов разрешавал на Бейхан да изтегли всичките пари от сметката му. Така пътят към престъплението бил открит.
Още същия ден бушонът бил откаран от Петър и Басри в „Уникредит Булбанк“ и това била първата грешка. Служителка се усъмнила, че пълномощното е издадено същия ден в Русе от земеделец от Казанлък на мъж от Силистра, който да разполага с парите му. 
На въпроса защо титулярят не дойде лично Бейхан не успял да даде отговор и му просветнало, че петте хиляди лева май няма да дойдат толкова лесно, колкото си мисли. Служителката обяснила, че за подготвянето на исканите 200 000 лева е нужно време и го посъветвала да дойде в първия работен ден след празниците. Бейхан се съгласил, отишъл до паркинга пред църквата „Света Троица“, където го чакали Петър и Басри и тримата си тръгнали. Фалшивият пълномощник бил настанен за четири дни в евтин хотел, а Петър и Басри се прибрали в Нова Черна. В това време от банката уведомили Икономическа полиция за съмненията си, че в случая има нещо нередно, а бърза справка показала, че Йорданов не е упълномощавал никого да оперира със сметката му.
Когато на 10 април Бейхан пак отишъл в банката, бил заловен от цивилни полицаи. В същото време антимафиоти задържали Басри и Петър на паркинга пред „Св.Троица“, а в колата им намерили таблет с много адреси на богати хора, мобилни телефони и сим карти.
Басри е съден 9 пъти за измами и има непреключени досъдебни производства за престъпления в Кубрат и на други места в региона, посочи прокурор Георгиев. Обвинителят поиска съдът да му наложи 6 години затвор при строг режим предвид факта, че в ареста е получил миокарден инфаркт и 15 години ще му дойдат множко. Пледираните  наказания за Петър и Бейхън бяха съответно 4 и 3 години затвор.
Защитаващата Басри адвокатка Петя Петкова пледира за 4 години затвор, тъй като подсъдният й бил с два стента и се нуждаел от медицински надзор. Адвокатите на Петър и Бейхан - Емил Димитров и Валентин Иванов, поискаха условни присъди.
След кратка почивка съдия Петър Балков постанови за Басри Алиш 4.5 години затвор с пробация за 2 години. На Петър и Бейхан наложи по две години затвор с четири години изпитателен срок и пробации по 2 години.
Присъдите ще бъдат протестирани пред Апелативния съд, заяви окръжният прокурор Георги Георгиев.