Инициативният комитет за провеждането на референдум за чиста околна среда е внесъл в петък жалба в Административния съд срещу бездействието на териториалното звено "Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГРАО/ при извършване на проверка на подписката.
Според организаторите на подписката има разминаване в броя на лицата с изборни права в община Русе и информацията от Националния статистически институт. ГРАО са дали като общ брой избиратели с право на глас 152 083 души, докато според данните на НСИ гласоподавателите в Русе са около 140 000 души. Според териториалното звено на ГРАО коректните подписи са 14 289, което е под необходимите 10%. От инициативния комитет твърдят, че са сигурни, че имат събрани достатъчно подписи, които са необходими, и затова оспорват действията на ГРАО. Те посочват, че в списъка на ГРАО са включени и лицата с настоящ адрес в чужбина, които нямат право да гласуват на местните избори, и искат тяхната бройка да бъде изключена от общия брой избиратели.
Както е известно, общинският съвет отхвърли искането за провеждането на местен референдум за чиста околна среда. В тази връзка от инициативния комитет ще внесат искане и до областния управител, който по закон може да насрочи провеждането на референдум. Поискали са и официален препис от протокола на заседанието на общинския съвет, като имат намерение да подадат и жалба до Специализираната прокуратура.