25 момиченца и момченца от подготвителна група "Мики Маус" в детска градина "Пинокио", които наесен ще бъдат ученици в първи клас, направиха показно как националният празник Трети март може да се превърне във вълнуващо и трогателно събитие. На датата, на която е подписан Санстефанският договор, с който България получава свобода, те се събраха заедно с родители, баби и дядовци в Историческия музей, за да припомнят каква е цената на подвига и на националното достойнство. Националният празник не е събиране на софра, а ден за памет и за почитане на подвига, каза едната от учителките на децата, Снежана Николова. Тя каза това, едва след като спектакълът приключи - преди това и самата тя беше жива струна, която помагаше на децата да не пропуснат реплика или движение.
Празненството започна с цветя, които родителите и децата заедно поставиха пред Паметника на поборника на площад "Батенберг" и помълчаха минута в памет на загиналите в името на родината.   
В залата на музея детските гласчета подемаха сърцато една след друга емблематичните песни, които са будели народната свяст, а днес сякаш позабравени - като "Вятър ечи, балкан стене" и "Боят настава, тупкат сърца ни". Те извикваха имената на войводи и войводки - Ангел войвода, Илю войвода, Мануш войвода, Сирма, Румяна. Посочваха имената на лицата от портретите - Георги Сава Раковски, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев. Като истински актьори се вживяха в ролите на Балканджи Йово, Хубава Яна и турския ага, който отвлича красивата девойка. 
А кулминацията настъпи, когато дойде ред на драматизацията по главата "Радини вълнения" от романа "Под игото" на Иван Вазов. Тогава внезапно от първите редове в залата се изправиха родители, които се включиха в представленито на своите деца. За разлика от малките артисти бащите и майките очевидно бяха репетирали по-малко своите реплики, но все пак се справиха чудесно с ролите си на Рада Госпожина, Кириак Стефчов, Михалаки Алафрангата, Мичо чорбаджи и Бойчо Огнянов. 
За нас този празник е много важен, важно е децата да знаят какво означава тази дата, какви герои и събития са довели до нея, каза накрая директорката на детска градина "Пинокио" Ценка Тодорова. Тя благодари на децата, а също и на родителите, които са показали съпричастие към усилията на педагозите да предадат на техните синове и дъщери азбуката на родолюбието и непреходните национални ценности. Само така - заедно, ще можем да възпитаваме стойностни български граждани, убедена е Тодорова.