Няколко броя от вестник "Утро" вече пътуват към Литва. Те ще бъдат включени в голямата колекция от вестници на Алвидас Юрка от град Утена, която наброява над 3700 единични броя от всекидневни и седмични хартиени издания.
С писмо на електронната поща на редакцията литовецът помоли да му изпратим брой от "Утро". На вестника попаднал случайно в интернет и той му направил впечатление. Страстта на колекционера не го оставила на мира, докато не открие как да се свърже с нас. Това, което ни разказа са себе си, е, че е на 60 години и работи в търговски център в Утена. Започнал е да събира вестници през 1989 г., когато интернет не беше завзел информационните канали и не само в родината му, а и навсякъде в цивилизования свят излизаха много и различни всекидневници и седмичници. Оттогава досега в колекцията на Алвидас са се събрали издания на 80 езика от 70 страни на различни континенти. Разбира се, най-много са на литовски и руски език. Има и няколко на български, към които той ще прибави и "Утро".
Утена и Русе си приличат по това, че са древни градове, разположени на реки, и са административни центрове. Всъщност Утена е най-старият град в Литва, името му е споменато за първи път в писмен източник през 13 век. Днес градът наброява около 26 000 жители и е известен с пивоварната си промишленост.