Русенският производител на маневрени локомотиви "Експрес Сервиз" стъпи и във Франция, научи "Утро". Първата машина от модела ES1000 - акумулаторен локомотив с номинален капацитет 1000 тона, вече дърпа композиции в Нанси. Представител на "Експрес Сервиз" за френския пазар ще бъде местната компания PATRY, занимаваща се с производство и поддръжка на традиционни локомотиви. Сега тя ще предлага и русенските маневрени машини - за продажба и под наем.
Пазарът за жп маневри във Франция тепърва обръща внимание на акумулаторната технология. Все повече жп клонове обръщат внимание на ефективността, екологията и безопасността. Тази тенденция ще се задълбочи покрай регулаторните тежести и акцизи налагани на дизеловото гориво, заяви зам.-управителят на "Експрес Сервиз" Цветелин Колев.
След пробива във Франция локомотиви на русенската фирма се движат вече в четирите най-напреднали в жп техниката държави - Германия, Англия, Швейцария и Франция. Маневрени машини на "Експрес Сервиз" се движат на почти всички континенти, включително в държави като Китай, Австралия, Египет, Украйна. Фирмата осъществи една от първите продажби за Косово след като бе призната за независима държава. През миналата година два ES1000 бяха доставени за държавната железница на Литва. На маневрените локомотиви на "Експрес Сервиз" разчита и столичното метро.