Над половината русенски аптеки затвориха врати вчера по обед за 3 часа в знак на протест срещу въведената от 9 февруари система за верификация на лекарствата. Нейната цел е да се спре продажбата на фалшиви медикаменти чрез разчитане на двуизмерните кодове на опаковките. Това означава фармацевтите да си купят четци за по 240 лева и да назначат нови хора, които да работят с тях, каза пред "Утро" председателят на фармацевтите в Русе Пламен Филев, който на обед заедно с колежката си Нели Николова затвори аптеката си на ул."Давид". 
Не искаме да лишим русенци от нужните им медикаменти, но не сме съгласни с тези условия и с реда, по който те влизат в действие, и затова протестираме, каза Филев. По негови данни за работа по новите правила готовност имат едва една трета от всички аптеки в страната, но вероятно те са подали само заявки за включване в новата система и изчакват да видят какво ще се случи в следващите шест месеца, докато е в сила гратисният период.
Системата за верификация на лекарствата е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз според Директива 62 от 2011 г. и Делегиран регламент 161 от 2016 г. на ЕС. Според Националната система за верификация на лекарствата над 2000 аптеки в страната вече са свързани с нея и тя работи стабилно.