Заслони от макети на кости от праисторически животни ще строят второкласници от русенското училище "Йордан Йовков". Това ще бъде едно от заключителните занимания, които децата ще проведат в Екомузея по проекта "Културна екосистема. Човек и природа - музейни образователни модули", по който работи Историческият музей. Първият модул "Зима" включва познания за Ледената епоха - мамути, мастодонти, пещерни мечки, обясни музейният педагог Магдалена Трифонова. 
Вторият модул "Пролет" е свързан с Международния ден на птиците 1 април. Децата ще се учат как да опазват птичия свят, а една от игрите предвижда те да се учат да ходят като водоплаващите и като водогазещите птици - съответно с плавници и с кокили, за да усетят как го правят пеликаните, патиците, чаплите и жеравите. 
"Лятото" е фиксирано към Деня на река Дунав 29 юни - основна тема ще са рибите. Русенчетата ще се учат да различават сладководните от морските риби. През "Есента" акцент е Нощта на прилепите - с много любопитни факти за причудливите бозайници. 
Освен чрез игрите и разказите на специалистите, децата ще трупат познания и посредством докосване на предмети и вещи, свързани с отделните теми, каза директорът на РИМ проф.Николай Ненов. Така музеят продължава своята линия да обучава децата чрез преживявания, добави той. Всъщност в работата по проекта ние включваме много елементи, които вече сме изпробвали и знаем, че имат добър ефект, каза Ненов. 
В опознавателните занятия ще вземат участие деца от различни училища от Русе, Бяла, Ветово, а през лятото музейните педагози ще проведат забавни обучения и в Свищов и Тутракан. Проектът приключва през август, но този тип занимания при нас ще продължат и след това, като ние ще ги включим в нашата образователна програма, добави директорът.