Факелно шествие впечатли излезлите надвечер по "Александровска" и централния площад русенци. Мнозина от минувачите ръкопляскаха сърдечно на преминаващите редици на мъже, жени и младежи от ВМРО, които развяваха национални трибагреници и знамето на тяхната организация. Приготвените факли не стигнаха за всички, които искаха да пренесат огъня, символ на свободата и борбата за независимост. Със скандирания "Васил Левски", "И преди, и сега Левски значи свобода", както и революционния девиз "Свобода или смърт" колоната измина разстоянието от площад "Хан Кубрат" до Паметника на свободата. 
Преди да запалят факлите, войводите и техните съмишленици се събраха в православния храм "Св.Николай чудотворец", където бе отслужена заупокойна служба в памет на обесения на вчерашния ден Апостол на свободата. След това колоната потегли към малкия площад, където вече бяха дошли хора, за да се присъединят към шествието. Малко по-късно това направи и областният управител Галин Григоров. 
Пред Паметника на свободата факлите образуваха огнен шпалир, а след това пред всички застана малката Анастасия, която рецитира стихотворение за Васил Левски. Народният представител Искрен Веселинов припомни подвига на Апостола, който и до днес остава най-чистият и свят пример за безкористен героизъм и народолюбие. Поднесени бяха венец и много цветя.